Kipróbáltuk az ügyfélkaput, bár ne tettük volna!

Már egy hete próbálkozunk a regisztrációval, de még azt sem sikerült megtudnunk, mi az a „mindenféle szolgáltatás”, amire használható az ügyfélkapu, amiről a polgármesteri hivatal azt ígéri, hogy egy csomó ügyünket megoldhatjuk otthonról.

Ha te is utálsz a polgármesteri hivatalba járni intézni az ügyeidet, ha eleged van a sorban állásból, vagy abból, hogy azon aggódj, vajon lekezelően fognak-e beszélni veled a hivatali alkalmazottak, akkor az online ügyintézést neked találták ki. Hittem ezt egy héttel ezelőtt, amikor megláttam a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal Facebook-oldalán az ügyfélkapuval kapcsolatos posztot. Aztán teltek a napok, és egyre inkább alábbhagyott a kezdeti lelkesedésem. 

„Természetes és jogi személyek számára egyaránt megkönnyíti az ügyintézést a városháza online ügyfélkapuja. Mindenféle szolgáltatás elérhető ezen a felületen, egy-egy igazolás azonnal lekérhető” – ígérik a polgármesteri hivatal posztjában. Rejtélyes leírás, sokat ígér, de semmi konkrétat. Ha kíváncsi típus vagy, akkor belevágsz, ha nem, akkor valószínűleg jobban jársz.  

Az oldal egyébként nem új, évek óta nem működik, viszont ha most találkozol vele először – mint én –, akkor készülj fel, nem sok információt fogsz találni róla. A hivatal weboldalán mindössze két közlemény jelent meg, amikor rákerestem az ügyfélkapu szóra. Az egyikből annyit tudunk meg, hogy a készenléti állapot ideje alatt az adóosztály május folyamán kizárólag ezen keresztül fogadta az ügyfeleket, és az ifjúsági és szociális lakások ügyeit is lehetett itt rendezni. 

A másik közlemény már kicsit több infót tartalmaz. „Jelenleg az adóigazolások és  autóadó-bejelentés működik, de hamarosan kiterjesztjük az ingatlan és terület bevallásokra is” – írják, de hogy a jelenleg mikor volt, nem tudni, hála annak, hogy a dátumot nem voltak képesek feltüntetni. 

Leírják még, milyen címen tudunk regisztrálni, hogy ezt a Cont nou gombbal kezdhetjük el, hogy mit kell tenni regisztráció után, a regisztrációban pedig Alfréd, a polgármesteri hivatal chatbotjának videója segít. Állítólag csatoltak még egy román nyelvű felhasználói kézikönyvet is az e.udvarhely.ro használatához, de ennek semmi nyoma, hacsak nem a Loading… résznél kellene betöltődnie, de történt időközben valami a fájllal – mondjuk ezt ellenőrizhették volna a Facebook-bejegyzésük előtt. Legalább. És végül, hogy megnyugtassanak, még hozzáteszik a következő központozási hibás mondatot: „A rendszert teszteltük, jól működik., kollégáim pedig figyelik a befutott információkat , hogy az operativitást biztosítani tudjuk”. Az sem világos, honnan jött hirtelen az egyes szám első személy, csak találgathatunk, hogy vajon kinek a kollegáinak lenne a dolga az információk ellenőrzése, operativitás biztosítása. 

Próbáljuk meg!

Ha nem ijesztett volna el, hogy nem világos, mit is tudsz majd online intézni ezen az oldalon, akkor következhet a regisztráció. 

„Az e.udvarhely.ro platformra a bejelentkezés egyszerű, az alábbi videót követve néhány kattintással könnyen létrehozható a saját fiók, amely az első lépés a sorban állás nélküli ügyintézéshez” – ígéri a már említett Facebook-posztjában a városháza. Jól hangzik. A bibi csak az, hogy a néhány kattintás többnapos folyamat is lehet.

Az első lépés pofonegyszerűnek tűnik. Meglátogatod az oldalt, lent a Cont nou gombra kattintasz, és az üres négyzeteket kitöltöd sorra az ímélcímeddel, keresztneveddel, vezetékneveddel, kétszer a jelszavaddal, elfogadod a felhasználási feltételeket és beikszeled, hogy nem vagy robot. Már csak annyi maradt, hogy rákattints az Inregistrare gombra, és várj a visszaigazoló ímélre, ami szükséges ahhoz, hogy beléphess.

Én vártam, és vártam, még tovább vártam. De semmi. Megpróbáltam egy másik ímélcímmel is. Ugyancsak semmi. Gondoltam, hátha nem automatikusan küldi a rendszer a visszaigazoló ímélt, így vártam tovább. Naponta ránéztem a fiókjaimra, a biztonság kedvéért a spam mappát is ellenőriztem. Szerdán még két munkatársam megkértem, hogy regisztráljanak ők is, hátha nálam van a baj. Náluk is ugyanez volt a helyzet. 

Először Zörgő Noémihez, a városháza szóvivőjéhez fordultam segítségért. Megkérdeztem tőle, hogy pontosan mire lehet használni a weboldalt, de ő sem tudott a városháza honlapján szereplőknél bővebb infót adni, azt tanácsolta, menjünk fel az oldalra, és ott majd meglátjuk. Közöltem vele, hogy épp ez a probléma, hogy nem tudunk. 

Az informatikusoknál senki nem panaszkodott, senki nem jelzett ilyen problémát, mondta, majd egy rövid egyeztetés után a weboldal kezelőivel, azzal hívott fel, hogy nem is látszanak a próbálkozásaink, valószínűleg „nem mentünk végig a folyamaton”, és megadta a telefonszámát annak a kolléganőjének,

aki „azoknak szokott segíteni, akik nem boldogulnak”.

Hozzátette, töltsek le egy Anydesk nevű programot, ami segítségével megoszthatom majd a képernyőmet velük. Másnak is így szoktak segíteni. Segítségért pedig a városháza adóosztályát kell hívni. 

A városháza munkatársa sem értette, mi lehet a probléma, másnak működik, védekezett, kedden négyen, szerdán ketten is használták a weboldalt. Úgyhogy ugyanazokat a lépéseket ismételtük újra meg újra, amiket már megtettem korábban, többször is ellenőriztük az íméljeim, a spam mappát, amit szintén megtettem már azelőtt jó párszor. Végül arra jutottunk, hogy az informatikus látja a regisztrációmat, és azt is, hogy meg kellett volna kapnom a visszaigazoló ímélt. De még mindig nem kaptam. Így egyenesen az informatikushoz irányítottak, vele is átismételtük a lépéseket, megnéztük a bejövő üzeneteimet. Elmondtam neki, hogy néha enged, néha nem ugyanazzal az ímélcímmel újra regisztrálni, ha jelszóemlékeztetőt kérek, akkor viszont soha nem kapok ímélt — a sok probálkozás után már fogalmam sem volt, hogy melyik volt a legutolsó jelszó, amit használtam. Így egy jelszóemlékeztetős linket másolt be a keresőmbe, beírtam kétszer az új jelszót, és ezután a főoldalon már be tudtam lépni. 

Hogy pontosan mi lehetett a probléma, nem tudta megmondani, csak azt, hogy „sok munka lesz megkeresni”. Másnap, csütörtökön megérkeztek a várva várt ímélek az alfred@udvarhely.ro-tól mindenkinek. Az informatikus is hívott, hogy működik a rendszer, azonosítási problémák voltak a rendszerek között, nem szinkronizálja az adatokat úgy, ahogy kellene, „néha-néha szokott ilyen lenni”, tette hozzá. 

Az ügyfélkapuhoz a városháza kapuján keresztül vezet az út?

Az izgalmaknak nem lett ilyen korán vége. Ahhoz, hogy az oldalt használni is tudjuk, még meg kellett dolgoznunk. Meg kellett adni kötelezően – piros csillaggal jelölt mezők – a vezetéknevet, keresztnevet, CNP-t, hogy ki állította ki a személyi igazolványunkat, a személyi sorszámát, a kiállításának és lejáratának dátumát, a telefonszámunkat, az ímélcímünket, a várost, a megyét és feltölteni a személyi igazolványunkat, majd a Pas urmator, azaz következő lépés gombra kattintani. 

Ezután kiválaszthattuk, hogy magunkat, valaki mást vagy egy céget képviselünk. 

A Colaborare fül alatt pedig szinte mindent automatikusan kitöltött már a rendszer, csak az időtartamot kellett kiválasztani, és lehetett is véglegesíteni a jelentkezést. 

Ezután jött az izgalmas rész. 

A rendszer egy kérést generált az adatainkkal, a városháza weboldalán található cikk szerint ezt kellene letölteni, aláírni, majd bevinni hivatalba és leadni a portán. Az ügyfélkapu oldalán azonban nem ezt írják, hanem azt, hogy ellenőrizni kell az adatokat, majd megerősíteni ezek helyességét, utána pedig vissza kell küldeni a dokumentumot az interneten keresztül.

Első lecke, nem mindegy, mivel készíted el az elektronikus aláírást. Ezt az aprócska kérdőjelre kattintva tudhatod meg, Adobe Acrobat Readert kell hozzá használnod, De nem érdemes kínlódni vele, mert nem fogja elfogadni a rendszer, mindig valami hibaüzenetet fog kiírni helyette. Viszont, ha nem ikszeled ki azt a rész, hogy Dețin semnătură digitală, azaz megvan a digitális aláírás, akkor simán továbbenged, erre az egyik kollegám jött rá, akinek azóta már jóváhagyták a regisztrációját. Azt azért hozzá kell tenni, hogy mielőtt még megkapta volna az erről szóló ímélt, kapott egy olyant is, hogy a dokumentummal együtt menjen be az intézmény székhelyére. Nem ment, mégis elfogaták a jelentkezését, és már használhatja az oldalt. 

Én pénteken véglegesítettem a digitális aláírás nélkül a regisztrációm, azóta még nem kaptam semmi visszajelzést. Szóval ennyit a pár kattintásról. Egy hét alatt még addig sikerült eljutni, hogy legalább megtudjam, mire is való konkrétan ez az oldal. Talán további egy hét múlva sikerül…