Kinyitnak az iskolák Udvarhelyen

archív felvétel

Hétfőn a székelyudvarhelyi iskolák igazgatóival tartott megbeszélést a város vezetősége, ahol a két hét múlva esedékes iskolakezdésről tárgyaltak. Az iskolák vezetői egyöntetűen a tanév hagyományos körülmények közti kezdését szorgalmazzák.

A megbetegedések számának függvényében három forgatókönyv merült fel az iskolakezdés kapcsán:

  • zöld forgatókönyv, amikor a településen kevesebb mint 1-re tehető az ezer főre eső új megbetegedések száma az előző 14 napban;
  • sárga forgatókönyv, amikor ez a szám 1 és 3 közé tehető, illetve
  • vörös forgatókönyv, amikor meghaladja a 3-at.

A zöld forgatókönyv esetén az iskola valamennyi tanulója bejár az iskolába, a sárga forgatókönyv esetén a tevékenység részben az iskolában, részben online zajlik, piros forgatókönyv esetén pedig senki nem jár be a tanintézménybe. Többet itt lehet erről olvasni.

A jelenlegi besorolás szerint Hargita megye zöld övezetnek minősül, így az iskolanyitás lehetősége adott. Ehhez azonban számtalan feltételt kell teljesíteniük az iskoláknak, amelyek közül a legnagyobb gondot a tantermekben a másfél- kétmeteres távolság betartása, az állandó fertőtlenítés és a maszk viselése jelenti, számolnak be. A folyamatos fertőtlenítés biztosítása azért is okoz gondot, mert nem elégséges a takarító személyzet létszáma.

A városháza oktatásért felelős osztálya fogja összesíteni minden iskola igénylistáját, és megpróbál forrást rendelni a fertőtlenítőszerek, maszkok, papírtörlők beszerzése.

Szándék van a kormány részéről egy eszközvásárlási program elindítására, amelynek célja tabletek vásárlása a diákok számára. Amennyiben azonban a hagyományos osztálytermi oktatással fog kezdődni Székelyudvarhelyen a tanév, ez a beszerzés nem feltétlenül észszerű, írják. Javaslat hangzott el arra vonatkozóan, hogy ezeket a készülékeket csak arra az eshetőségre vásárolja meg az önkormányzat, ha adott esetben egy iskola karanténba kerül fertőzés miatt. Így minden diáknak lehetősége lenne otthonról tanulni az elkülönítés ideje alatt. Ezeket az eszközöket pedig minden hasonló helyzetbe kerülő iskola használhatná.