Kinyit a parajdi sóbánya

Kinyit a parajdi sóbánya szeptember 17-én, szombaton 8 órától – tájékoztatnak közleményükben. A program tizenhat óráig tart, de az utolsó lehetőség bemenni 14 óra 30 perctől van.

Mindez azután,

hogy július 23-án délután 14 óra körül közel ezer turistát kellett kimenekíteni a bányából, mivel nagyobb mennyiségű iszap szivárgását észlelték a bányának azon a részén, ahol a buszok közlekednek. A bejárati tárnában történő szivárgásról, az evakuálásról és az ezt levezénylő négy csendőrről ide kattintva olvashatsz részletes összefoglalót.

Seprődi Zoltán bányaigazgató akkor az Agerpres hírügynökségnek az nyilatkozta, hogy „pánikra semmi ok, ilyesmi előfordul, de kordában tartják”, és megtörténhet, hogy nagyobb munkálatokra lesz szükség a probléma kiküszöbölésére, de reményei szerint ez nem befolyásolja a kezelőbázis működését. Az optimista forgatókönyvvel számoltak és bejelentették, három napra bezárják a bányát. A három nap lejárta után jelentkeztek is, és ugyancsak Facebook-bejegyzésben közölték, hogy a látogatás szünetel, míg biztonságossá nem teszik a szállítási útvonalat.

Mint kiderült, a teljes érintett területen betonozási munkálatokat végeztek, a bányaigazgató szerint ez kellett a helyszín biztonságossá tételéhez. Elmondta azt is, hogy a földalatti kezelőbázis bezárása naponta átlagban 100 ezer lej veszteséget okozott a vállalatnak, tekintettel arra, hogy augusztusban, a turisztikai főszezon a legforgalmasabb hónapjában álltak le. A statisztikai adatok szerint augusztusban átlagban mintegy 200 ezer turista keresi fel a parajdi sóbányát, akadnak napok, amikor 6-7 ezer ember.

Kiemelt fotó: archívum/EGYED UFÓ ZOLTÁN