Kinevezték az új ideiglenes kórházigazgatót (frissítve)

Március 14-étől a kórházmenedzseri versenyvizsga lejártáig új ideiglenes főigazgatót nevezett ki a kórház élére Gálfi Árpád polgármester – olvasható a városháza hétfői közleményében.

Az elkövetkezőkben a jelenlegi adminisztratív igazgató, Ladányi Kinga-Éva fogja ellátni átmenetileg a főigazgatói teendőket. A polgármesteri hivatal ezzel párhuzamosan ki fogja írni a városi kórház főigazgatói állásának betöltésére a versenyvizsgát.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert Borka-Balás AttilaLukács Antal letartóztatása után ugyancsak ideiglenesen kapott – megbízását pénteken, március 11-én visszavonta a polgármester. Az okokra vonatkozó kérdéseinkre akkor hiányos válaszokat kaptunk, cikkünk frissül, ha sikerül többet megtudnunk.

Frissítés (1): Nicsak, ki beszél mellé

Amint meghallotta, miről szeretnénk beszélni, a polgármester egyből a főjegyzőhöz irányított, mert szerinte ezek pusztán „jogi kérdések”. Szerintünk meg nem, ezért – a folyamatos terelés és egyre magasabb hangvétel ellenére – csak feltettük őket.

Az első kérdés arra vonatkozott, hogy ez kizárólag az ő vagy a vezetőtanács döntése volt, mire azt válaszolta, hogy ez a polgármester hatásköre, de hogy pontosan miért döntött így, arra – finoman szólva – nem kívánt bővebben válaszolni.

Volt pénteken egy döntés, ma egy másik, ennek mentén haladunk előre. A többi nem érdekel, csak mellébeszélés. A közleményben le volt írva tisztán, hogy a menedzseri feladatok ellátásában nem találkozott az eredmény az elvárásokkal – idézte, ha „netán nem kaptuk volna meg”. – Ennél tisztábban nem lehet leírni, bővebben nincs mit mondjak, ez van – zárta rövidre, elutasítva az okok bővebb kifejtését.

Borka-Balás azon felvetésére, hogy közte és a polgármester között talán nem volt összhang, Gálfi hasonló stílusban reagált: – Erre nincs válaszom, nem is akarok egyelőre, úgy látjuk, hogy nincs miért, a kórház működése biztosítva van, ez a legfontosabb.

A döntés időzítésével kapcsolatban ugyancsak a főjegyzőhöz irányított.

Frissítés (2): Amire a jogász sem tudja a választ

Venczel Attila főjegyző kérésünkre elmagyarázta a helyzet jogi hátterét. Emlékeztetett, hogy Borka-Balást eleve átmeneti (románul: interimar) igazgatónak nevezte ki a polgármester, miután Lukács Antalt őrizetbe vették, majd letartóztatták.

Megbízása mindig csak addig tartott, amíg az éppen aktuális intézkedés érvényben volt (a letartóztatást később házi őrizetre, majd hatósági felügyeletre váltották). Ez idő alatt versenyvizsgát nem is állt módjában a hivatalnak kiírnia, hiszen a kórházigazgatói állás nem ürült meg, csupán felfüggesztették, s bár Lukácsot később el is tiltották a funkció gyakorlásától, nem fosztották meg tőle.

Végül 2021 decemberében történt meg Lukács kérésére a nyugdíjazás, ekkor nyílt meg a lehetőség a versenyvizsga kiírására. Az 1427/2021-es számú rendeletével a polgármester az állás betöltéséig, de legtöbb 6 hónapra nevezte ki ezúttal Borka-Balást, azzal a lehetőséggel, hogy korábban is visszavonhatja a megbízást, indoklás nélkül – ezzel a jogi lehetőséggel élt alig három hónap elteltével Gálfi. Hogy miért és miért most, arról csak ő tudna nyilatkozni, jegyezte meg a főjegyző.