Kilőnek három medvét: „csepp a tengerben”

A kép csak illusztráció. fotó: Szabó Apor | archív
A Gordon és a Zetelaka és Társai vadásztársaságok kaptak engedélyt, hogy eltávolítsanak három garázdálkodót.

Három Hargita megyei medve kilövését engedélyezte a környezetvédelmi minisztérium keddi rendeletében. Egy ivói (35-ös számú), egy varsági (37) és egy oroszhegyi (43) vadászterületen lévő medvéről van szó. Az oroszhegyi vadászterület viszont valójában nem Oroszhegy, hanem Farkaslaka község területén van, arról a Gordon Vadásztársaság felel.

Az ivói és a székelyvarsági medvék kilövéséről a Zetelaka és Társai vadásztársulat gondoskodik.

– Csepp a tengerben. Ez tragédia! – válaszol Benke József, a zetelaki társulat elnöke, még a kérdés feltevése előtt, amikor meghallja, hogy milyen ügyben hívom.

– Kértem nyolcat és adtak kettőt! Három hónappal ezelőtt másfél kilós dokumentációt küldtem el Bukarestbe. Az európai direktíva engedélyezi a medvék kilövését, csak a romániai nem. Míg Svédországban 3 ezerből évi 300-at lőnek ki, Romániában 10 ezerből 20-at – hasonlítja össze, hogy nagyságrendileg hogy állunk a vadgazdálkodással a skandináv országhoz viszonyítva.

Csak Varságon nyolc tehenet támadt meg a medve, jelenti ki, majd arra kér, olvassam el a Tánczos Barna, környezetvédelmi miniszter Facebook-oldalára írt bejegyzését, ott megvan a statisztika, hogy csak az idén 37 embert támadt meg a medve, ebből 13 Hargita megyében történt, 3 halálos volt, a túlélők fele meg van skalpolva – sorolja ingerülten, hogy miért is lenne szükség tudatosabb vadgazdálkodásra.

A vadőr szerint fennáll a veszélye annak, hogy az emberek saját kezűleg fogják a medvéket „eltüntetni”, ütik, mérgezik, ahol érik bocsot, felnőtt állatot,amit találnak, mert egyszerűen megunták, nem tudnak így élni.

„Szenved az ember és szenved a medve is”

– fogalmaz Benke, aki szerint a bürokrácia és az életszerűtlenül hosszas engedélyeztetési folyamat (a medve nem vár egy helyben másfél hónapig, amíg kilőhetik) a jele annak, hogy még most, az új törvény óta sincs elég politikai akarat a helyzet megváltoztatására. A kilövésre engedélyezett medvéket a megfigyelésük és azonosításuk után a helyi vadászegyesületek lesből lövik ki két héten belül, majd a kilövésről egy héten belül kell beszámolniuk a a megyei környezetvédelmi ügynökségnek a vadászengedély másolatának csatolásával.

– Mikor? – válaszolja arra, hogy hány medve kilövését kezdeményezte a Gordon Vadásztársaság elnöke, Fancsali István. Ő csak egy állat kilövését kérte szeptember vége fele, mert annál többet nem valószínű, hogy engedélyeznek, és nincs értelme több dokumentációt összeállítani. Ez már működött náluk, idén már július elején egyet meglőttek. Azt is másfél hónapos várakozás után hagyták jóvá.

A farkaslaki fekete hím

Bár az engedélyben úgy szerepel, hogy oroszhegyi a kilövésre szánt medve, csak a vadászterület neve oroszhegyi, valójában a Farkaslaka, Kecset, Kecsetkisfalud, Malomfalva határában garázdálkodó mackó lesz az áldozat, miután maga is rengeteg áldozatot, kárt ejtett a környéken. A vadásztársaságnak nincs jogosultsága arra, hogy elszállítsa a medvét, csak kilőni tudja. A kilövés szeptember végi kérvényezése óta is –, amelyhez már akkor mintegy 12, támadásról szóló jegyzőkönyvet is mellékelt a vadásztársaság  – , történt „kihágás” a vad részéről. Még két hete is garázdálkodott vagy kétszer, csak azt már nem jelentették le.

– Egy öt év körüli hím medvéről van szó – mondja Fancsali István, aki nagyon vicces ember, azt mondja, akkor lövi le a medvét, amikor találkozik vele, anélkül nem tudja meglőni. Aztán hozzáteszi, hogy maga is az újságíróktól tudta meg, hogy kilőheti a medvét, ezúttal nem tájékoztatták. Az akciót esetleg az hiúsíthatja meg, hogy egy-két hete ott legelnek a juhok, s a juhászkutyák megzavarják a medvét. Mindenesetre, a megyei környezetvédelmi őrség engedélye két hétig érvényes.