Kilenc embert ölt meg, mégsem büntethető

Fotó: AP/ MTI/ Telex

Egy belgrádi iskolai lövöldözés során 8 diák és egy iskolaőr is életét vesztette, az áldozatok között van a Zilahi SCM röplabdaedzőjének 13 éves lánya is. További hat diák és egy tanár sebesült még meg. Az egyik sérült még mindig életveszélyes állapotban van, két másik tanuló helyzete kritikus. Az elkövető, egy hetedikes fiú, nem sokkal a tanítás kezdete után lőtt rá édesapja pisztolyával a diákokra, tanárokra és az iskolai biztonsági személyzetre szerda reggel. 

A Zilahi SCM röplabdaedzőjének 13 éves lánya is életét vesztette a belgrádi iskolai mészárlásban. A klub közösségi oldalán fejezte ki részvétét Dragan Kobiljeskinek. A szerb szakember Romániában értesült az esetről, azonban a klub által közzétett Facebook-bejegyzés szerint már hazautazott. 

A fiatalkorú fiú legalább egy hónapja tervezte a támadást,

a lövöldözés napján egy 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt magával az iskolába. Találtak még nála egy listát, azoknak a diákoknak a nevével, akiket le akart lőni, valamint egy tervet, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése is szerepelt – számolt be Veselin Milić belgrádi rendőrfőkapitány.

Arra is fény derült, hogy a fiú azért a szerdai napot választotta a bűncselekmény elkövetésére, mert osztályának az első órája a történelem volt, aminek tanterme a legközelebb esik az intézmény bejáratához. A lövöldözés után a fiú maga hívta fel a rendőrséget, bemutatkozott és elmondta, hogy megölt néhány embert az iskolában. A rendőrök elfogták, majd a belgrádi neuropszichiátriai klinika elkülönített részén helyezték el. 

Fotó: Darko Vojinovic / MTI / AP/ Telex

Az elkövető vallomásaiból kiderült, hogy hosszú ideig kiközösítve érezte magát, csúfolták a társai – valószínűleg ez váltotta ki az agresszív viselkedést. 

Nem büntethető

A fiú július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetőek a legsúlyosabb bűncselekmények esetében is. Aleksandar Vučić szerb elnök szerda esti rendkívüli sajtótájékoztatóján javaslatot tett arra, hogy a büntethetőség korhatárát a nemzetközi példák alapján Szerbiában is 14-ről 12 évre csökkentsék. A szerb elnök és a belgrádi rendőrfőkapitány szerint nem zárható ki, hogy a fiú tudta, nem vonható büntetőjogi felelősségre.

A lövöldöző diák apját is őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja. A férfi a rendőrségnek azt nyilatkozta, van több fegyvere is, mindre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs zárral rendelkező széfben tartja őket. Arról nem tudott, hogy a fia is ismeri a kombinációt. A rendőrség tudomása szerint a fiatalkorú elkövető és édesapja gyakran járt lőterekre gyakorolni.

Az elkövető eminens tanuló volt

Az iskola diákjai és szüleik azt nyilatkozták, hogy az elkövető eminens tanuló volt, elmondásuk szerint nem volt zaklatás áldozata és korábban nem mutatta pszichológiai rendellenesség jelét. Ez utóbbit a belgrádi rendőrfőkapitány is megerősítette.

A kilencvenes évek délszláv háborúi után rengeteg fegyver maradt a civil lakosságnál is, Szerbiában száz lakosra átlagosan 40 lőfegyver jut. A szerb elnök tájékoztatása szerint a 6,65 milliós Szerbiában 766 ezer legális fegyvert tartanak nyilván. Iskolai lövöldözések viszont nagyon ritkán fordulnak elő az országban, és eddig egyetlen esetben sem fiatalkorú volt az elkövető.

Branko Ružić oktatási miniszter közölte, hogy a szerb kormány péntektől vasárnapig háromnapos gyászt hirdet, a szerda délutáni órákat pedig nem tartják meg egyetlen iskolában sem. 

Az oktatási dolgozókat tömörítő egyik szerbiai szakszervezet teljes munkabeszüntetést jelentett be a következő napokra. A szakszervezet tagjai közölték: a tanárok nincsenek biztonságban, ezt a szerdai eset is bebizonyította, és hiába követelték eddig többször is, hogy az iskolák bejáratánál legyen komolyabb a biztonsági ellenőrzés, eddig ebben az ügyben semmilyen előrelépés nem történt.

Telex / Maszol