Kik, mikor és hol tüntetik el a havat? 

Kifehéredett Udvarhely és környéke a hétvégén: előkerültek a szánkók, röpködtek a hógolyók, még a megyeelnök is eljátszadozott egy kicsit a friss hóval. De nem csak kizárólag mókát és kacagást jelentett a hó: a Kiskövedben megviselte a fákat, a Szabókban a lakókat, hisz az utcát nem takarították, jegyezték meg január utolsó vasárnapján az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó Facebook-csoportban.

Kik, mikor és hol tüntetik el a havat? 

„Lehetséges, hogy a teljes Szabókban nem ment végig az autó. Az a helyzet, hogy több elágazása van az utcának” – mondta el portálunknak Dénes András, a városháza hótalanítással foglalkozó munkatársa. Az autók útját követő, általa elküldött képek szerint valóban van az utcának egy szakasza, ahol nem járt vasárnap a sószóró kocsi, és nemcsak vasárnap, szombaton sem. 

Az egyik hótalanító autó útja vasárnap

Szombaton három, vasárnap két autóval mivel kevesebb volt az eltakarítani való hó – tisztították az utakat, a két nap útvonalait összehasonlítva az derül ki, hogy pár kisebb utca maradt ki vasárnap a szombati hótalanításhoz képest.  

A másik hótalanító autó útja vasárnap. A szombati adatokat itt tudod megnézni.

De melyik az a 76 utca?

1918 December 1, Ady Endre, Baróti Szabó Dávid, Bartók Béla, Bethlen, Bem József, Bethlen Gábor, Templom, Céhek, Budvár, Kadicsfalvi, Mező, Vár, Építők, Pacsirta, Szabók, Csalóka, Cserehát, Dózsa György, Eötvös József, Kút, Virágok sétánya, Farcádi, Gyepes, Haáz Rezső, Hunyadi János, Függetlenség, Sziget, József Attila, Kamilla, Kiss Gergely, Kornis Ferenc, Kossuth Lajos, Köveshágó, Kuvar, Lakatosok, Fások, Rét, Mihail Kogălniceanu, Malom, Móricz Zsigmond, Nicolae Bălcescu, Fazakasok, Orbán Balázs, Lejtő, Cipészek, Park, Petőfi Sándor, Kőkereszt tér, Márton Áron tér, Városháza tér, Szarkakő, Kisköved, II. Rákóczi Ferenc, Rózsa, Szombatfalvi, Szentimre, Imecs László, Solymossy, Csere, Iskola, Szent János, Tábor, Tamási Áron, Vásártér, Asztalosok, Ifjjúság, Tomcsa Sándor, Tompa László, Villanytelep, Éltetőkút, Győzelem, Vizigótok, Sas, Wesselényi Miklós

135-ből 76 utcát takarítanak, a többit csak akkor, ha kérés, igény van rá, vagy nagyon nagy volt a havazás. Három autóval járják egyszerre a várost: egy megy a főúton Keményfalváról – itt található a hótalanító cég bázisa – egész a Jézus szíve kápolnáig, egy kisebb autó a kisebb utcákat járja, a harmadik pedig Szombafalvát. Hajnali négykor szoktak indulni, hogy ne zavarják az autós forgalmat, és hét óráig be is fejezik. Ezenkívül van 72 homokos láda a városban, a lakók ezeket használhatják, magyarázta Dénes András.  

Azt is megtudtuk tőle, hogy az előző évekkel ellentétben már nem az RDE felel a város hótalanításáért. Pontosabban nem csak az RDE, ők csak a kézi takarítást intézik, ugyanaz a csapat, akik melegebb időben az utcaseprést, karbantartást végzi, de mivel nincs meg a megfelelő gépparkjuk, így az idéntől a Viaducttal közösen dolgoznak – akik egyébként a megyei utakat is tisztítják. 

Ha valaki rendellenességet észlelne a hótalanítással kapcsolatban, a 0743.607.308-as, a nap 24 órájában tárcsázható telefonszámon lehet értesíteni a hótalítással foglalkozó alkalmazottakat. Ugyanezen a telefonszámon, vagy a városháza telefonszámán – 0266.218.145 – lehet a sérült fákról is jelenteni, tudtuk még meg Dénes Andrástól. 

De hogy jönnek ide a fák?

A Kisköved utcában a hétvégi havazás után két fa is megsérült: az egyiknek egy nagyjából másfél-kétméteres ága törött le, egy másik pedig kidőlt. 

Kidőlt fa a Kisköved utcában szombaton.

Kelemen Klára, a városháza kertésze szerint a hó súlya lehetett a felelős azért, hogy a Kisköved utcai fa kifordult a talajból. Korábban is előfordult az utcában már hasonló, akkor egy vihar miatt dőlt rá egy parkoló kocsira az egyik fa. 

A kertész azt feltételezi, azért lehetnek ingatagok az itteni fák, mert valamikor építkezési felület volt a helyükön, ilyenkor nincs kizárva, hogy a gyökérzet nem tud elég mélyre hatolni, és a hó súlyát vagy egy vihart már nem bírja meg. Ezzel az a probléma, hogy nem látják, hogy „mi van lent”. De az is lehet, hogy a fa típusával van a gond, az ecetfák előtt akácfák voltak, azokkal nem volt probléma. 

Ilyen esetben a többi fa is veszélyesnek számít, árulja el. Tavasszal a koronát kicsit meg kell metszeni, és le kell ellenőrizni a fák stabilitását, és ha nem elég stabilak, ki kell cserélni a fákat. Azt is figyelembe kell venniük, hogy kicsi a hely, ezért lenne például megfelelő a gömbakác, mondja, „drágább, de mutatós és hátha stabilabb is”.