Kik lehetnek a megyei tanácsosok?

Tigris idegállapotba került, hogy a Szabad Macskák bejutnak-e.

Bár a recept jónak tűnt, négy éve két városi önkormányzatot, Székelyudvarhelyt és Szentegyházát is sikerült megnyernie vele az MPP-EMNP koalíciónak a megyében, a hozzávalók szavatossága lejárhatott, mert idén másként sikerült az összefogás az Erdélyi Magyar Szövetség néven indult duettnek. Megnyerték az eldobott elvesztett Udvarhely helyett Székelykeresztúrt, Hargita megye tanácsában viszont együtt szinte felével kevesebb képviselői mandátumot kaptak, mint négy éve. Az RMDSZ-nek és a POL-nak mentek az elvesztett mandátumok.

Akkor, 2016-ban az MPP 4, az EMNP 3 képviselőt küldött a megyei önkormányzatba, most együttes erővel 4-et sikerült összehozniuk, ebből egyet a visszaosztásból. Azoknak a pártoknak a szavazatait, amelyek nem jutottak be, visszaosztják a bejutóknak, és az EMSZ-nek kellett kevesebb egy teljes mandátumhoz. Szintén a visszaosztásból lett még egy képviselője az RMDSZ-nek, így a megyei tanácselnökkel együtt eggyel többen, azaz 20-an szavazhatnak a 30 fős megyei közgyűlésben.

A szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok megtartották a 3, illetve 2 mandátumukat, a szintén listát és megyei elnököt is jelölő USR-PLUS, a PMP, és a Pro România pártok nem jutottak be.

Éljen IV. Csaba király!

Hargita megyében a szavazatok 64,54 százaléka Borboly Csabára érkezett, 69.822 voksot megszerezve negyedik mandátumát kezdheti meg Facebook- megyeelnökként. Mezei János jócskán lemaradva követi a második helyen 13,73 százalékkal (14.751 szavazat), utána Rákossy Botond József jön. Az MPP volt megyei elnöke a Szabad Emberek Pártjának jelöltjeként 7.931 szavazatot, 7,33 százalékot kapott, ennek közel felét Székelyudvarhelyen, de erről majd később.

A PNL megyeelnök-jelöltje, Buzilă Victor-Sebastian 6.086 szavazatot (5,62 százalék), a PSD-s Hîrlav Costin 6.029-et (5,57 százalék), az USR-PLUS színeiben induló Virág Zsolt 1.362-t (1,25 százalék), Popa Constantin 1.356-ot, Pintilie Radu a Pro România párttól pedig 839-et kapott.

Ők lesznek a megyei tanácsosok

Az addig szinte nem is létező Hargita megyei POL egyből a PNL szintjén, két mandátummal képviselteti magát a megyei önkormányzatban, a csíkszeredai Rákossy Botond József és az udvarhelyi Nagy Mária Terézia személyében.

A megyei tanácsosok listája

RMDSZ:

Borboly Csaba, Bíró Barna Botond, Barti Tihamér, Szentes Antal, Sinka Arnold, Kolumbán Dávid, Solyom László, Rákosi-Seiwart Ildikó, Márton Csaba, Hajdu Gábor, Dávid Lajos, Portik Erzsébet Edit, Becze István, Rátz István, Ferencz-Salamon Alpár László, Sándor Barna, Kántor Boglárka, Kolozsvári Tibor, Biró Zsolt, Rácz Árpád

EMSZ:

Mezei János, Sándor Krisztina, Lőrincz Árpád István, Györgyi Attila

PSD:

Rugină Dan Ciprian, Hârlav Costin, Vaidos Alexandru

PNL:

Buzilă Victor Sebastian, Dobrean Teodor Constantin

POL:

Rákossy Botond József, Nagy Mária Terézia

Az EMSZ-ből Mezei János, Sándor Krisztina, Lőrincz Árpád István és Györgyi Attila lesznek megyei tanácstagok. Korábban Székelyudvarhelyről Nagy Pál színházigazgató és Zakariás Zoltán voltak a Néppárt képviselői városunkból, a homoródalmási Sándor Krisztinával együtt mondhatni hárman képviselték a párt színeiben Udvarhelyszéket. De Nagy Pál idén nem jelöltette magát, a szövetség létrehozását sem díjazta, ezért a POL-lal barátkozik inkább. Az MPP-től Csillag Péter, Albert Mátyás esnek ki a tanácsból, Salamon Zoltán volt MPP-tanácsost pedig, ugye, kitették korábban a pártból.

Az RMDSZ listája 75 százalékban ugyanazokat a neveket tartalmazza, mint az előző mandátumban, 5 név cserélődött ki, és egy új jött. Udvarhelyszékről Derzsi Zoltán parajdi tanácsos helyett a farkaslaki Márton Csaba érkezett, Sándor György helyére Biró Zsolt ugrott be Felsőboldogfalváról, Incze Csongort Sinka Arnold váltotta, és Berde László helyett a máréfalvi Dávid Lajos lett megyei tanácsos, tudtuk meg Sándor Barnától. Az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke elmondta, több olyan személy is van a bejutók listáján, akik parlamenti képviselőnek is jelöltetnék magukat, amennyiben sikerül nekik, az utánuk következők lépnek előre a listán, így bejuthat akár az épp csak lemaradt Incze Csongor és társai is.

Kassay Lajos Péter nem indult, helyette Hajdu Gábor vagy Rákosi-Seiwart Ildikó érkezett.

A számok azt mutatják, hogy a megyei tanácsosi listára leadott 108.176 érvényes szavazat legtöbbjét az RMDSZ kapta, a tulipán listájára 69. 894-en nyomták a pecsétet, az EMSZ-ére 12.981-en, a PSD-t 8.164-en bízták volna meg a képviseletükkel, a PNL-t 7.906-an, a POL-t 7.565-en, a PMP (1339), az USR-PLUS (1330), a Pro Romania (1020) alig több, mint ezer szavazatukkal nem érték el az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Takába vágták Mezeit Udvarhelyen

A megyei tanácselnöki bajnokságban Borboly Csaba nem járt éppen olyan elöl Udvarhelyen, mint a megye többi részén. A székelyudvarhelyiek 54,73 százaléka (6829) szavazott arra, hogy újrázzon.

Úgy néz ki, kicsit jobban az emberek kedvében kell járnia a következő 4 évben a megyeelnöknek és az RMDSZ-nek a népszerűségért: itt nem érték el a megyében meg is haladt 60 százalékot, a választóknak csak közel fele szavazott rájuk. 49,68 százalék, azaz 6103 ember bízta meg Udvarhelyen a tulipános pártot azzal, hogy őket képviselje a megyei tanácsban. A POL 39,29 százalékkal szorosan mögötte érkezik, 4.827 szavazatot kaptak. Az EMSZ 707 szavazattal és 5,75 százalékkal a harmadik lett. A PNL 2,01, a PSD 1,77 százalékot kapott, az USR-PLUS 0,92, a PMP 0,23 és a PMP 0,30 százalékot zsebelt be. Nem ettől fog kiszakadni a zsebük.

A POL udvarhelyi győzelme a megyeit is rendesen magával húzta: sokan a Szabad Emberek Pártjára és annak megyei tanácselnökjelöltjére szavaztak a megyei képviselet szintjén is. Rákossy Botond József 35,77 (4464) százalékkal elnáspágolta a jóval ismertebb Mezei Jánost, aki a szavazatok 6,62 (826) százalékát vitte el. A volt MPP-s megyeelnök a nagy szavazókörzetnek számító bethlenfalvi Kipi-Kopi napköziben Borbolyt is elverte 436-373-ra, a POL pedig az RMDSZ-t nyomta le 474-309 arányban.

A románabb pártok jelöltjei közül egyedül Virág Zsoltnak sikerült 1 százalék fölé kúsznia, az USR-PLUS jelöltjére 132-en pecsételtek Udvarhelyen.