Kik ezek a zöld pólós lányok a hulladéklerakók mellett?

Feltűnt valami változás szemétlevivés közben? Találkoztál már zöldpólós lányokkal a hulladéklerakók mellett? 

Kik ők? És mit akarnak?

A múlt héten elcsíptük az Ady Endre utca színes konténerei melletti árnyékban várakozó önkénteseket, Hannát és Krisztinát. Bár nagyon fiatalok – még általános iskolások –, mégis magabiztosan válaszolnak a kérdéseimre. 

Szórólapokat osztanak, leszólítják az embereket, akik szemeteszsákokkal a kezükben közelednek a lerakók felé, és a szelektív gyűjtésről kezdenek el velük beszélgetni, megkérdezik, szelektíven gyűjtenek-e, tudják-e,mit hová kell dobni, ha pedig szükséges, még a válogatásban és a palacklapításban is segítenek.

Előfordul olyan is, hogy valakinek azt kell vázolniuk, hová kerül a szelektív hulladék, foglalják össze, mit is csinálnak pontosan. Még a kezdés előtt, július első felében részt vettek egy előzetes felkészítőn a többi 12 önkéntessel együtt: itt megmutatták nekik a szeméttelepeket és felkészítették őket a lehetséges kérdésekre és válaszokra, mesélik. És ha bonyolultabb a kérdés? – érdeklődöm. Pillanatokon belül érkezik a válasz: elérhetőséget kérnek, és az RDE Harghita munkatársai segítenek telefonon. De kerültek ilyen helyzetbe, teszik hozzá.

Az emberek hozzáállásán meglepődtek, sokkal rosszabbra számítottak, csodálkozva tapasztalták, 

sokan tudják már, hogy minek hol van a helye,

akik pedig még nem, azok is nyitottak a változásra. Voltak, akik korábban nem gyűjtöttek szelektíven, de a velük való beszélgetés után terveznek, mondják büszkén, majd egyikük hozzáteszi mosolyogva, hogy „az ilyen mindig jó élmény”. 

Az idősek a legnyitottabbak vagy csak nekik van a legtöbb idejük, mondja a másik, mindig szívesen meghallgatják őket, sőt, olyan is akadt, aki megkérdezte, hogy nem-e kérnének egy kis vizet vagy valamit a meleg miatt. Ahol több az idős, ott több emberrel is sikerül beszélgetést kezdeményezniük, de a helyszín is sokat számít: a Bethlen negyedből haladnak a Tábor fele, az első nap több mint 50 emberrel beszélgettek, de az átlag napi 40-45 körül mozog, osztották meg velem a számokat, amiket az asztalon fekvő füzetbe jegyeztek le korábban. 

De már nem sokáig lesznek a konténerek mellett, válaszolják, amikor arról kérdezem őket, hogy meddig tart a program. Augusztus 25-e lesz az utolsó nap: addig még hétköznaponként reggel 7.30 és 11.30, illetve délután 15 és 19 óra között várják az édeklődőket a 35 gyűjtőpont valamelyikén

Hová tedd a hulladékot?

Az elhasznált olajat a MOL egységeinél adhatod le.

A régi bútorokat, elektronikai eszközöket a Termés utcai gyűjtőponthoz viheted.

A zöld tárolókba az üveget teheted: kiöblített, zárókupak nélküli italos üvegek, befőttes üvegek, étolajos üvegek, parfümös üvegek, poharak. Ne tégy bele porcelánt, kerámiát, sík üveget (pl. ablak, tükör), szemüveget, villanykörtét, izzót, neoncsövet, hőálló üvegtálat.

A kékbe a papír: karton, újság, folyóirat, füzet, könyv, hullámpapír, tiszta csomagolópapír, kisebb papírdoboz (pl. szappan, fogkrém, tojástartó lapítva) kerülhet. Ha a papír olajos, zsíros vagy élelmiszerrel szennyezett, akkor a vegyes hulladék közé tedd.

A sárga tárolókba a műanyag és fém hulladékot dobhatod: ásványvizes és kiöblített üdítős, italos PET palack lapítva, háztartási flakon (HDPE, PP, PE jelzésű tisztító- és kozmetikai szeres: mosószeres, samponos, tusfürdős, stb., élelmiszeres flakon) lapítva, elöblítve és azok kupakjai, étolajos palack lapítva, rácsavart dugóval, többrétegű italos karton doboz (tejes, gyümölcsleves Tetrapack), kiöblített tejfölös, joghurtos pohár és azok teteje, kimosott vajkrémes és margarinos doboz, illetve egyszer használatos tányér/evőeszköz, tiszta műanyag és alufólia, nejlonzacskó, reklámszatyor, egyéb műanyag (fogkefe, játék), polisztirol (iporka is), illetve italos fémdoboz (üdítős, sörös), kimosott konzerves doboz, hajtógázas hajlakk, borotva géles tartály, dezodor, zárókupak, egyéb kisfém.