Kijevben mindenkinek kiadják a fegyvert, aki kéri

Oroszország támadást indított Ukrajna ellen. Csütörtökön kora reggel – román idő szerint hajnali hat óra körül – a fővárosból, Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy különleges katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, írja az MTI.

A csütörtök hajnali légitámadások következtében Kijevben lakóépületekben keletkeztek károk – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat.

Legalább négy robbanás történt a kelet-ukrajnai Kramatorszkban, egy erőteljes robbanás a déli országrészben lévő Odesszában, továbbá a keleti országrészben Harkivban és az Azovi-tenger partján fekvő Bergyanszkban. Közben a Donyec-medencei frontvonalon a szakadárok erőteljes tüzérségi tűz alá vették az ukrán fegyveres erők állásait az UNIAN ukrajnai hírügynökség jelentése szerint.

Az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indult. A határmenti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban: Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím-félsziget felől – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. Egyelőre nem tudni biztosat az áldozatok és sérültek számáról, az ukrán rendőrség hét, a belügyminisztérium nyolc halálos áldozatról és kilenc sérültről számolt be.

Fegyverletétel és hazatérés?

Az orosz elnök fegyverletételre és hazatérésre szólította fel az ukrán fegyveres erők tagjait. Az esetleges vérontásért az „ukrán rezsimet” teszi felelőssé, és kijelentette, hogy Oroszország haladéktalanul válaszolni fog, ha valaki kívülről beavatkozik az ukrajnai helyzetbe. Leszögezte: Oroszország nem fogja megengedni, hogy Ukrajnának atomfegyvere legyen.

Putyin a katonai művelet célját a helyi lakosság védelmében nevezte meg, amely – mint fogalmazott – az elmúlt nyolc évben bántalmazást és „népirtást” szenvedett el a „kijevi rezsimtől”. Kilátásba helyezte mindazok bíróság elé állítását, akik véres bűncselekményeket követtek el a békés lakosok, köztük orosz állampolgárok ellen.

Így reagált az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij csütörtök hajnalban megerősítette, hogy Oroszország rakétacsapásokat mért Ukrajnára, ezért Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetnek be. Beszélt Joe Biden amerikai elnökkel és már megkezdték Ukrajna nemzetközi támogatásának előkészítését, az ukrán állampolgárokat pedig felszólította, hogy aki kész megvédeni az országát az orosz erőkkel szemben, az jelentkezzen önkéntesnek – jelentette ki az ukrán elnök. Hozzátette, Kijevben mindenkinek kiadják a fegyvert, aki kéri – írja a Reuters hírügynökség.

Az embereket továbbá arra kérte, hogy őrizzék meg a nyugalmukat és lehetőleg maradjanak otthon. Közölte, hogy ő maga, a kormány, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) és a fegyveres erők mind „teszik a dolgukat” és ígéretet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt. 

A fővárosi adminisztráció arra kérte a kijevieket, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre. Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Ukrajinszka Pravda hírportálnak hozzátette: jobb, ha most mindenki otthon marad, de aki aggódik, lemehet az óvóhelyre.

A román hadsereg aktiválta katonai parancsnokságait

A védelmi minisztérium csütörtök reggeli tájékoztatása szerint az ukrajnai biztonsági helyzetre való tekintettel a román hadsereg aktiválta a kialakult helyzet nyomon követésében és a válaszlépésként bevetendő katonai erők koordinálásában illetékes parancsnokságait. Eközben különleges munkacsoportot hívott össze csütörtökön Nicolae Ciucă miniszterelnök az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió kezelésére, tájékoztat az Agerpres.

A kormány közleménye szerint a munkacsoport feladata a helyzet monitorozása és a kormányzati struktúrák szintjén hozott intézkedések koordinálása a közintézmények működésének biztosítása érdekében. Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtök reggel állásfoglalásban ítélte el az Ukrajna ellen intézett orosz támadást, amit „törvénytelen agressziónak” nevezett. „A kormányfő kifejezi szolidaritását az ukrajnai vezetéssel, és továbbra is kiáll a szomszédos állam szuverenitása és területi egysége mellett” – olvasható a kabinet közleményében. A miniszterelnök szerint Oroszországnak az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjaként a béke és a biztonság fenntartójaként kellene viselkednie, ezzel szemben súlyosan megsérti a nemzetközi jogelveket.

Romániát nem fogják bevonni az ukrajnai katonai konfliktusba, a román lakosságnak nem kell féltenie a biztonságát, jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis államfő.