Kihirdették a 10. katonai rendeletet

Kicsit lazítanak a szigorításokon
fotó: archív

Marcel Vela hétfő esti sajtótájékoztatójában először megdicsérte az állampolgárokat a felelősségteljes viselkedésért, és megköszönte azt. Továbbá azt is elmondta, hogy a belügyminisztérium tudomásul vette, hogy mi az, ami a lakosságot nyugtalanítja.

Ezt követően ismertette az újabb katonai rendelet tartalmát, amely a következőket tartalmazza:

A 65 éven felülieknek bármikor szabad a közlekedés a következő helyzetekben, a saját felelősségre kitöltött nyilatkozat birtokában:

A 65 éven felülieknek 7-11 és 19-22 óra között szabad a közlekedés a következő helyzetekben szintén a megfelelően kitöltött nyilatkozat kíséretében:

A kereskedelmi egységeknek figyelembe kell venniük a 65 éven felüliek kijárási időtartamát, és ezek szerint kell alakítaniuk programjukat.

Meghosszabbítják a Spanyolország és Románia közti repülőjáratok felfüggesztését további 14 napra, május 11-ig. Továbbá meghosszabbítják az Ausztria, Belgium, Svájc, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Észak-Írország, Hollandia, Törökország, Franciaország, Németország, Olaszország, Irán és Románia közti repülőjáratok felfüggesztését május 14-ig. Ez nem vonatkozik az állami, áru- és levélküldemény-szállító, humanitárius segélyeket szállító repülőgépekre, valamint a sürgős egészségügyi, technikai szolgáltatás biztosítása céljából induló járatokra.

A belügyminiszter a szükségállapot feloldása utáni időszakról azt mondta, hogy a jelenlegi rendeleteket fokozatosan fogják csak eltörölni, figyelembe véve a legfontosabb dolgot, a lakosság egészségének megőrzését. Ezután azonban még felelősebbeknek kell lennünk a szabályok betartásában, figyelmeztetett. A közelgő május elsejével kapcsolatban azt mondta, mindenki szeretne sétálni a szabadban, de saját és szeretteink egészsége fontosabb. “Biztosíthatom önöket, hogy a belügyminisztérium és partnerstruktúrái nem fognak lazítani ebben az időszakban. Meggyőződésem, hogy önök az elkövetkezőkben is felelősségről, szolidaritásról és hazafiságról tesznek tanúbizonyságot” – jelentette ki.

A rendelet a hivatalos közlönyben való megjelenése után lép érvénybe.