Kihagyták az RMDSZ-t az új kormányból

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Nicolae Ciucă kedd este azt nyilatkozta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta koalíció fog tovább kormányozni, a nemzeti kisebbségek csoportjának támogatásával. Vagyis az RMDSZ nélkül.

Kiemelt fotó: Kelemen az új kormányfőjelölttel, Ciolacuval (DIGI24)

A szenátus frissen megválasztott házelnöke azt állította, hogy a liberálisok a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek felajánlották az energiaügyi tárcát, de a szövetség ezt nem fogadta el.

Arra az újságírói felvetésre, hogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a szövetséget “kitaszították” a koalícióból, Nicolae Ciucă úgy reagált: mindennaposak voltak a tárgyalások, hosszasan keresték a közös megoldást, de nem sikerült konszenzusra jutni, és Kelemen Hunor válaszát csak este 8-kor ismerték meg.

Azt is hozzátette, semmit nem róhat fel az RMDSZ-es minisztereknek feladataik ellátásával kapcsolatban, döntésük nem a miniszterek teljesítményén alapul, hanem politikai alku eredménye.

Mit mond az RMDSZ?

Kelemen Hunor nagyon sajnálja, hogy nem tudtak megállapodni a Nemzeti Liberális Párttal és a Szociáldemokrata Párttal, és az RMDSZ nem vehet részt az új kormányban.

„A komolyságon, szakmaiságon és felelősségen túl rugalmasságot is mutattunk, de kényszer hatása alatt nem lehet dolgozni (…)” – fogalmazott kedd este az RMDSZ elnöke, aki szerint az RMDSZ-nek már „nincs hova tovább hátrálni‟, amikor meg akarják fosztani az általuk vezetett összes minisztériumtól.

Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető arra emlékeztetett, hogy a liberálisok előbb a környzetvédelmi, majd a fejlesztési minisztériumot, végül pedig mindkét tárcát el akarták venni az RMDSZ-től (a sportminisztérium felszámolásába már korábban belementek).

Elmondtuk, hogy ezzel nem értünk egyet, nem lehetünk senkinek sem a kapcája. Utána azt mondtuk, rendben, legyünk rugalmasabbak, őrizzük meg legalább a környezetvédelmi minisztériumot, amelyet szerintem jól vezettünk, és a fejlesztés helyett fogadjuk el az energiaügyi tárcát. Most már ezt sem lehet” – magyarázta az RMDSZ helyzetét Csoma a kedd délutáni órákban, arra utalva, hogy végül csak az energiaügyit kínálták fel, mire belementek volna a cserébe.  

A kormány az RMDSZ nélkül

A PNL-PSD-koalíció már kedd este iktatta is a kormányprogramot és a Ciolacu-kabinetbe javasolt miniszterjelöltek listáját a szenátus és a képviselőház összevont házbizottságánál.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) miniszterjelöltjeinek listája:

* kormányfő – Marcel Ciolacu;

* kormányfőhelyettes – Marian Neacşu;

* szállítási és infrastruktúraügyi miniszter – Sorin Grindeanu;

* európai beruházások és projektek minisztere – Adrian Câciu;

* mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter – Florin Barbu;

* a gazdaság, az üzleti szféra és a turizmus minisztere – Radu Oprea;

* honvédelmi miniszter – Angel Tîlvâr;

* családügyi, ifjúsági és esélyegyenlőségi miniszter – Gabriela Firea;

* kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter – Ivan Bogdan-Gruia;

* munkaügyi miniszter – Marius Budăi;

* egészségügyi miniszter – Alexandru Rafila

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) miniszterjelöltjeinek listája:

* kormányfőhelyettes és belügyminiszter – Cătălin Predoiu;

* külügyminiszter – Luminiţa Odobescu;

* oktatási miniszter – Ligia Deca;

* igazságügyi miniszter – Alina Gorghiu;

* fejlesztési miniszter – Adrian Veştea;

* környezetvédelmi miniszter – Mircea Fechet;

* pénzügyminiszter – Marcel Boloş;

* kulturális miniszter – Raluca Turcan;

* energiaügyi miniszter – Sebastian Burduja.

A parlament összevont házbizottságának döntése szerint a szenátus és a képviselőház együttes plénuma csütörtökön 12 órától szavaz a Ciolacu-kabinet beiktatásáról.

Az összevont házbizottság ugyanakkor úgy döntött, hogy a miniszterjelöltek meghallgatása a parlamenti szakbizottságokban szerdán 10 órától zajlik.

Agerpres