Kigyulladt kémény, erkély, lakóház

A szilveszteri minivakációban, december 31-e és január 2-a között, országszerte 282 tűzhöz riasztották a tűzoltókat, ami 40 százalékkal több esetet jelent az előző szilveszteri időszakhoz képest – közölte kedden az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU).

Az elmúlt hét végén naponta közel 5000 tűzoltó teljesített szolgálatot, a három nap alatt összesen 4914 esetben riasztották őket, ami 20 százalékos növekedést jelent a 2021-es szilveszterhez képest. Jelentősen, 3132-ről 4125-re megnőtt a sürgősségi egészségügyi ellátást igénylő bevetések száma. A katonai tűzoltók ugyanakkor 18 műszaki mentésben vettek részt.

A hatóságok a tűzvédelemre és -megelőzésre is nagy hangsúlyt fektettek: karácsony és szilveszter között a felügyelők több mint 400 ellenőrzést végeztek országszerte, melyek során 1472 mulasztást állapítottak meg. Ezek miatt több mint 1.550.000 lejre róttak ki bírságokat és 1150 figyelmeztetést adtak ki.

A Hargita megyei tűzoltók

az említett időszakban 32 sürgősségi esetet regisztráltak, ami 15%-os csökkenést jelent az előző év ugyanezen időszakához képest. 

A szilveszteri periódusban összesen négy közúti balesethez riasztották a tűzoltókat, köztük Csíkszereda területére, Oroszhegy községbe, ahol egy helybéli fiatal ittasan, jogosítvány nélkül okozott balesetet egy kvaddal, Zeteváraljára, ahol szintén ittasan okozott balesetet egy oroszhegyi férfi, valamint a Maros megyei Csobotány faluba. 

Ugyanannyi tűzesetet (összesen 4-et) regisztráltak, mint a 2021-es év ugyanezen időszakában, közülük

három Udvarhelyszéken történt.

December 30-án, pénteken délután 15 óra 20 perc körül érkezett a segélyhívás a székelyudvarhelyi tűzoltósághoz, melyben egy Kuvar utcai lakás kéményében keletkezett tűz miatt kérték a tűzoltók segítségét. A székelyudvarhelyi tűzoltóságtól egy tűzoltóautóval, egy emelőkosaras autóval és egy SMURD-mentőautóval szálltak ki a helyszínre. A tűzoltók kiérkezésekor a lakóház kéményében tűz volt, és fennállt a veszélye, hogy átterjed az épület tetejére. A tüzet sikerült eloltaniuk a tűzoltóknak, mielőtt jelentősebb anyagi kár keletkezett volna. A tűz valószínűsíthető oka a koromtól tisztítatlan kémény volt.

Az új év első napján, éjjel 3 óra 30 perc körül a II. Rákóczi Ferenc utcába riasztották a tűzoltókat, mivel egy harmadik emeleti tömbházlakás erkélyén tűz ütött ki. A tűzoltók két, oltásra alkalmas tűzoltóautóval szálltak ki a helyszínre, és egy óra alatt sikerült lokalizálni a tüzet, amely könnyen átterjedhetett volna a felső szinten található lakásra.

A tűz következtében leégtek a szövött műanyagból készült erkélyi bútorok, 2 takaró, 2 összecsukható szék és egy szőnyeg. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a helyszíni vizsgálatok alapján valószínűleg egy felügyelet nélkül hagyott égő gyertya okozhatta a tüzet.

Az újév második napján, hétfőn Farkaslakán, egy lakóháznál kellett beavatkozniuk a székelyudvarhelyi tűzoltóknak. A helyszínre érkezésükkor mintegy 10 négyzetméteres területen tombolt a tűz a központi fűtőberendezésnél, és fennállt a veszélye, hogy a lángok átterjednek a ház padlására és a tetőzetre. A tűzoltóknak mintegy félóra alatt sikerült eloltaniuk a tüzet és megakadályozniuk annak továbbterjedését. A tűzben leégett egy 500 literes melegvíz-tároló kazán, kb. 10 négyzetméternyi vakolat, egy termosztát, kb. 2 m vezeték és egy dupla üvegezésű ablak. Személyi sérülés szerencsére nem történt. Az elsődleges vizsgálatok alapján a tüzet rövidzárlat okozhatta. 

A tűzoltók felhívják a lakók figyelmét, hogy ebben az időszakban a lehető legnagyobb óvatossággal járjanak el a kályhák és a fűtőberendezések használatakor, ne terheljék túl az elektromos berendezéseket a háztartási készülékek egyidejű bekötésével, és ne hagyják felügyelet nélkül a gyermekeket otthonukban.