Kifutott az útra, nem élte túl a sófalvi kislány

fotók: Pál Edit Éva

Vasárnap estefelé villódzó szirénák, rengeteg rendőr és csendőr, az út szélén bámészkodó tömeg fogadta a Felsősófalván átutazókat. Mint a helyszínen megtudtuk, egy kislányt gázoltak el kevéssel azelőtt, a forgalom állt, de olyan hét-nyolc óra között, amikor arra jártunk, újra lehetett közlekedni.

A szomszédok akkor még úgy tudták, hogy a kislány elvesztette eszméletét, a mentősök újraélesztették, de válságos a kicsi állapota. A gyerek a falu vége fele, egy kis házban élt a szüleivel és két testvérével, vasárnap délután épp az utcasarkon levő bátyjáékat látogatták meg. A kislány az utca túloldalán levő édesapjához akart átszaladni nem messze a kanyar után levő gyalogátjárótól – mondták el a szemtanúk.

A megerősített hatósági jelenlétre – „legalább nyolc-kilenc rendőrkocsi plusz a zsandármeria”, azaz a csendőrség – , azért volt szükség, mert féltek a közösség bosszújától.

– Féltek a cigányoktól. A sofőr nem is mert megállni itt, kiment egész a falu végére, hát itt olyan ordítás, olyan menet volt. A cigányok, ha felvesznek, akkor vége… – mondták a környéken tartózkodó emberek.

– Nagy baj, a családnak is az, a sofőrnek is az. Hiába vagyunk mi is itt, felnőttek, még a felnőtt is oda kell, hogy figyeljen, nem merünk az úton járni  – tették hozzá.

A szomszédság szerint az a gond, hogy nagy sebességgel hajtanak az autósok át a falun, „jönnek 130-140-nel, 150-nel”. Tessék megnézni, így kellene, a gyalogátjárónál lassítani – mondja egy férfi a baleset közelében hajtó kocsira mutatva, ami feltehetően a rendőri jelenlét és a tömeg hatására is óvatosan közlekedik a faluban.

Az átjáró után jobbra levő kis utcában is sokan várakozva szemlélték az eseményeket.

Mire beértünk Székelyudvarhelyre, megérkezett a rendőrségi jelentés is a balesetről, és a rossz hír, hogy sajnos a kislány a mentőautóban meghalt.

Eszerint január 2-án, vasárnap 16 óra 40 perckor egy székelykeresztúri 45 éves férfi Parajdról Székelyudvarhely fele vezetett, amikor Felsősófalván elgázolt egy, az utcán átkelő 6 éves kiskorút. A gyerek a baleset következtében elhunyt, a sofőr nem volt ittas. Mivel a környéken a kiskorú rokonai nagy számban összegyűltek és erőszakosan nyilvánultak meg, két különleges bevetési egységet is a helyszínre küldtek, illetve a szomszédos helységek összes őrjáratát, hogy megelőzzék a lehetséges közrendbontást.

Az ügyben nem szándékos emberölés miatt indult kivizsgálás, a rendőrség dolgozik a baleset okainak és feltételeinek felderítésén – tájékoztatott közleményében a Hargita megyei rendőrség sajtószóvivője, Maria Plumbu.