Kifüstölnék a dohányreklámokat

Az összes dohánytermék reklámozását, népszerűsítését és szponzorációs kampányát betiltaná az USR új törvénytervezet, írják az Agerpresen. A tervezetet, a szövetség képviselője, Adrian Wiener nyújtotta be kedden a parlamentbe.

A tiltás a hevített dohánytermékekre (pl. GLO, IQOS) is kiterjedne. Wiener arra hívta fel a figyelmet a parlament épületében adott nyilatkozatában, hogy az ország nagyvárosai hevített dohánytermékeket népszerűsítő reklámokkal vannak kiplakátolva.

Kifejtette, Romániában a halálesetek 17 százalékát, a rákos megbetegedések 27 százalékát dohányzás okozza, ezek közül a tüdőrákos megbetegedések 90 százalékáért a dohányzás a felelős. Minden öt romániai lakosból egy dohányzik, de a fiatalok, serdülők és gyerekek körében igazán drámai a helyzet, mert 30 százalékuk dohányzik, ami jóval az európai átlag fölött van. Ha a fűtött dohánytermékeket is ideszámoljuk, akkor az arány 40 százalékra nő – érvelt az USR-s képviselő.

Adrian Wiener szerint a romániai dohánytermékreklámok, a fiatalokat megcélzó népszerűsítő kampányok azt bizonyítják, hogy a politikai osztály nem törődik ezzel a hatalmas társadalmi problémával, amely „közegészségügyi drámához” vezet.

A dohánytermékek népszerűsítését tiltó törvény hatálya kiterjedne az online felületekre is.

A kiemelt kép illusztráció