Frissítve: Kidőlt fák, lezárt utak, bezárt iskolák, áramszünet

Fotó: Hargita megyei rendőrség.

Sok bosszúságot okozott az autósoknak, az iskolásoknak és a lakosságnak általában a február 5-étől, szerda délutántól érvényes sárga, majd vörös jelzésű hó- és szélvihar. Az ország nagy részében, köztük Hargita megyében is kidőlt fák akadályozták a forgalmat, iskolákat zártak be, szünetelt az áramszolgáltatás. Csütörtök reggelre ugyan lecsillapodott nálunk az időjárás, az ország egyes részeiben kitart a sárga riadó.

Csíkszereda és Székelyudvarhely között, a piricskei eltérőnél egy fa rádőlt egy mozgásban levő kisbuszra, betörve a szélvédőjét. Ebben a balesetben senki nem sérült meg, de a jármű nem tudta folytatni az útját.

Csütörtök reggel még 16 megyében dolgoztak az Országos Sürgősségi Igazgatóság (DSU) munkásai az utak szabaddá tételén, az áramszolgáltatás helyreállításán és a hóban ragadt személyek kiszabadításán. Az útkarbantartók csúszásgátló anyaggal szórják meg az úttesteket – írja az Agerpres.

A Hargita megyei rendőrség honlapján tájékoztatott arról, hogy az erős szél által az útra döntött fák miatt szerdán este 18.30-tól lezárták a forgalmat a Gyergyószentmiklóst Parajddal összekötő, 13B jelzésű országúton, a Bucsinon. 17 órától lezárták a Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó közötti 12C jelzésű országutat is. Az Agerpres szerint csütörtök reggel még mindig szünetelt a közlekedés a két említett szakaszon, dolgoztak a többtucatnyi kidőlt fa eltakarításán – ezt Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő délelőtt 11 órakor megerősítette portálunknak.

Frissítés:

Csütörtökön déltájt megnyitották a forgalom előtt a Gyergyószentmiklós és a Gyilkos-tó közötti 12C jelzésű, valamint a Gyergyószentmiklóst Parajddal összekötő, 13B jelzésű országutat, miután az illetékes hatóságok eltakarították az úttestről az erős szél által kidöntött fákat.

Az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó Facebook-csoportban arról számoltak be, hogy Udvarhely és Csíkszereda között csütörtök reggel járható volt az út, de még vágták a kidőlt fákat – a rendőrség szerint a szentegyházi strandnál volt szükség komolyabb beavatkozásra.

A libáni útról is pozitív visszajelzés érkezett, de tegnap este még így nézett ki Páll Róbert fotóján, akinek egy másik képes beszámolója szerint a Madarasi Hargitára vezető utat sem kímélte a szél, de ki lehet menni a sítelepre.

Megtépett villanykábelek, bezárt iskolák

Hargita megyében 12 településen, köztük Gyilkostón, Gyergyószentmiklóson, Tusnádon, a Hargitafürdőn, a Libánon maradtak áram nélkül szerda délután-este, a szélsőséges időjárás miatt – írja még az Agerpres a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelőségének tájékoztatása alapján. A megyei rendőrség szerint Kalibáskőnél is elszakadt egy villanykábel.

Az igazgatók kérésére felfüggesztették az oktatást Balánbányán a Liviu Rebreanu és a Geo Bogza iskolákban – közölte szerda este Cristinel Glodeanu főtanfelügyelő-helyettes. Az intézkedés több mint 550 tanulót és óvodást érint.

Máshol az országban

Csütörtök reggel 8 órától másodfokú (narancssárga jelzésű) hóviharriadó van érvényben az ország 18 megyéjében, illetve elsőfokú (sárga jelzésű), erős szélre és havazásra vonatkozó riasztás további négy megyében.

A riadó a következő megyéket érinti: Tulcea, Konstanca, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Kovászna, Brassó, Szeben, Fehér, Hunyad, Gorj és Vâlcea.

A fővárosban a lerakodó hóréteg vastagsága 20-35 centiméter, a szél 40-50 km/órás sebességgel fúj.

Hat megye minden iskolájában szünetel a tanítás csütörtökön a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt, tájékoztatott az oktatási minisztérium. Az érintett megyék: Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Buzău, Tulcea és Vrancea. Konstanca és Giurgiu megyében szintén szünetel csütörtökön a tanítás néhány településen.

Frissítés (16.20):

Csütörtök délelőtt 22 országúton, többnyire az ország délkeleti részében, szünetelt a közlekedés, négy országúton nehézkesen zajlik a forgalom. A vasúti közlekedésben is fennakadások voltak: 35 vonat különböző pontokon vesztegelt, amíg a sínekre dőlt fákat nem sikerült eltávolítani, jelentette ki Lucian Bode távozó szállításügyi miniszter.

A fővárosi Henri Coandă repülőtéren nem töröltek egyetlen járatot sem, viszont több járatnak nagy késése van, például a Tarom Bukarest-Iaşi járatának, mivel a pilótáknak nem sikerült időben eljutniuk a repülőtérre a Bukarest vonzáskörében levő településekről.