Kiderítettük, mit akar a gitározó krampusz a Merkúrnál

Többen is vannak, lehet, azóta elhallgattak, de nincs szándékukban távozni. A bevásárlókosaruk is másabb, mint az átlagemberé.

Fotó: GÁL ELŐD

„Nagyon zavart, hogy a karácsonykor mindenki rohan, a legújabb ajándékokat szeretné beszerezni, amikor sokaknak arra sem jut, hogy ünnepi ételt főzzenek, karácsonyfát vásároljanak” – mesélt motivációjáról Székely Kincső, az UIET önkéntese, aki 2017-ben egyedül adta a fejét arra, hogy karácsonykor jótékonysági gyűjtést szervezzen.

Kincső azóta találkozott az UIET-tel, és a szervezet nyitott volt arra, hogy idén együttes erővel szervezzék meg a karácsonyi gyűjtőakciójukat, amelyet december 6-án el is kezdtek a fiatalok.

A szervezet egy másik önkéntesétől, Bencze Leától tudtunk meg többet az adománygyűjtésről. A tizenhat napon keresztül tartó akciónak 3 állomása van: kettő a Sziget negyedi Merkúr Áruház két bejáratánál található meg, a harmadik a Bethlen negyedi Merkúr Áruházban.

Hétköznapokon fél 4 és este 7 óra között fiatal önkéntesek várják az adományozókat a három említett helyszínen, szombaton déli 12-től este 7-ig és vasárnapokon 13 órától délután 4-ig.

A 16 nap alatt több mint 25 önkéntes fog felváltva gyűjteni a három állomáson. Krampusz és Mikulás-sapkáikról ismeritek majd meg őket, és díszes bevásárlókosarukról, amelyeket a Merkúr kölcsönzött nekik a gyűjtés idejére. Ide tehetitek majd be ti is, amit adományozni szeretnétek.

„Nagyon fontos kiemelni, hogy főként tartós élelmiszereket gyűjtünk, gyümölcsöt, húst nem tudunk tárolni. Mire odajutnánk, hogy szétosszuk, megromlanának. Édességek, alapélelmiszerek, játékok, tisztálkodási eszközök, könyvek, tanszerek, karácsonyi díszek vagy akár háztartási cikkek” – sorolta Benedek Alexandra, hogy miket várnak adományként.

A fiatalok felhívták a figyelmet arra is, hogy nem csak az üzletben vásárolt termékeket lehet odaadni. A Bethlen Gábor utca 16. szám alatt található UIET irodában és a Merkúrban található állomásokon az otthon nem használt, összegyűjtött ruhákat, játékokat is szívesen fogadják. A gyűjtés december 21-én egy jótékonysági koncerttel zárul a Zújgében, ahová belépő nem lesz, de itt még lehet adományozni, akár pénzt is dobhatunk az erre szolgáló urnába.

Az adományokat rászoruló családok és árva gyerekek fogják kapni december 22-én és 23-án. „A célunk az, hogy mire kezdődik az ünnep, a családoknak már legyen meg az az alapanyag, amiből el tudják készíteni a vacsorát, feldíszíteni a lakást” – mondta el Tornai Szilárd, az UIET ügyvezető alelnöke, aki egyébként egy hatalmas plüssmacit adományozott kezdőlökésként.

Az adományok mennyiségétől függ, hogy hány családnak teszik szebbé az ünnepeket, ők előzetesen harminc családot határoztak meg célkitűzésként. Arról, hogy melyek azok a családok, akik leginkább rászorulnak a segítségre, az egyházakat kérdezték meg.

Tavaly a projekt egyik vezetője, Székely Kincső a havadtői árváknak adományozott, szeretné, ha a jótékonysági koncerten gyűjtött pénzösszegből nekik ismét tudnának juttatni. „Nagyon szívszorító történeteik vannak, rengeteg tehetséges gyerek van köztük, aki anyagiak hiánya miatt nem tud kibontakozni”.

Miután a fiatalok informáltak akciójukról bele is csaptak a lecsóba, Székely Kincső a gyűjtésre gitárral és énekléssel hívta fel a figyelmet meglehetősen nagy sikerrel, hiszen már az első órában megtelt a kosár élelmiszerekkel és játékokkal.