Kicsivel jobban járnak a helyi rendőrök

Alig két nappal a tanácsülés előtt fordult a kocka: visszakapják, amit elvesztettek volna a bérükből.
Fotó: Lőrincz Csaba, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Hosszas vita után a keddi szakbizottsági ülésen végül elfogadták az RMDSZ-frakció módosító indítványát, miszerint nem eszközölnek megszorításokat a helyi rendőrség alkalmazottainak bérén – tájékoztatott szerdai közleményében a párt helyi szervezete.

“Miközben a városvezetés a közbiztonságról szóló tanácskozásait teszi közzé a közösségi oldalán, az új bérezési rács kizárólag a helyi rendőrség munkatársai számára bizonyult hátrányosnak” – érvelt Derzsi László frakcióvezető, városi RMDSZ-elnök a szervezet szerkesztőségünkbe kiküldött közleményében.

Megkeresésünkre Jakab Attila városmenedzser csúsztatásnak minősítette az RMDSZ kijelentését, hiszen szó se volt megszorításról vagy bércsökkentésről, épp ellenkezőleg: a minimálbér emelése eleve minden közalkalmazott számára több pénzt jelent.

Jakab Attila ugyanakkor emlékeztetett, hogy a nyár folyamán már történt egy béremelés a helyi rendőrök javára, ezért született az a javaslat, hogy a minimálbér emelésével egyidőben mérsékeljék a rájuk érvényes szorzót.

Számokban: decemberben az 1900 lejes minimálbér a 2.55-ös szorzóval bruttó 4845 lejt jelentett egy felső fokozatú helyi rendőrnek, januárban a 2080 lejes minimálbérrel már 5304 lejt jelentett volna, ezért javasolták a 2.45-ös szorzót, ami bruttó 5096 lejt eredményezett volna. Mivel mindössze bruttó 200, avagy nettó 100 lejről szólt a vita, végül belement a városvezetés is – magyarázta a városmenedzser.

Az utolsó percben elfogadott módosítással tehát a korábbi szorzók maradnak érvényben, amennyiben a helyi tanács ebben a formában elfogadja a csütörtöki ülésén – a napirendről itt írtunk részletesen.