Kibontották a polgármesternek szánt adománydobozt

Ember Attila bontotta fel a nemzeti színű dobozt
fotó: Pál Edit Éva

2.606 lej gyűlt össze a polgármesternek arra az ötezer lejes bírságra, amelyet a prefektusi hivatal a 2021. március 15-ei városdíszítés miatt szabott ki rá. Gálfinak azonban egyelőre esze ágában sincs kifizetni, de akkor meg minek gyűjtöttek, mi lesz a pénzzel?

A Harmónia cukrászdában a hét elején elhelyezett adománydobozt március 26-án, péntek este 6 órakor bontotta ki a Gálfit támogató civil csoportosulás, a Tiszta Kezekkel Mozgalom képviselője, Ember Attila.

Picit megkésve, de megérkezett az eseményre maga a polgármester is, aki Ember Attilával együtt megköszönte az adományokat. Mindketten úgy értékelték, hogy nem az összeg számít, hanem a gesztus, és kilátásba helyezték, hogy nagyobb akciót is szerveznek majd, ha végleg elvesztené a fellebbezési pereket és ténylegesen ki kell fizetnie a 2017-ig visszamenő bírságokat. Gálfi számítása szerint ez a hetedik ilyen bírság, még egyiket sem fizette ki, mert zajlanak a perek, alkotmányossági kifogás miatt felfüggesztett ügy is van. Tudomásunk szerint az egyiket nem is kell kifizetni, mert jogerősen nyert.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a pénzzel, ha megnyeri a pereket és mégsem kell kifizetnie a bírságokat, Ember Attila válaszolt, mivel az egyesületi bankszámlára ő teszi fel az adományokat. Azt mondta, hogy ebben az esetben jótékonysági célra fordítják, és kérni fogják a sajtó közreműködését abban, hogy nemes célt találjanak a lakosság körében.

Sokan jelezték a gyűjtőknek, hogy mennyi pénzt tettek az adományba, és az alapján körülbelül két és félszer nagyobb összegnek kellett volna lennie a dobozban. Ezek szerint ígérni még mindig jobban tudunk, hangzott el.

A pénz megszámolásában és az átadás tanúsításában szinte minden párt képviseltette magát, a helyi RMDSZ-től Jakab Zoltán és Berde Zoltán önkormányzati képviselők vettek részt, a Szabad Embereket (POL) András Lehel képviselte, a két parlamenti képviselő, Ladányi László Zsolt (RMDSZ) és Zakariás Zoltán (EMSZ) is jelen voltak. Több közéleti személyt is meghívtak, de nem mindenki tudott eljönni, más elfogaltságaik miatt, a kezdeményező úgy értékelte, hogy sikerült érzékeltetni: össze tudnak fogni egy közös ügyért, párttól függetlenül.

Ladányi pedig afelől biztosított, hogy az RMDSZ-frakció módosítási javaslatot készít elő a zászlótörvényre nézve, hogy jövőben már ne lehessen bírságot kivetni a nemzeti jelképek használata miatt. A törvény kétértelműségére hivatkozott arra a kérdésünkre is reagálva, hogy a kormányon lévő RMDSZ miért nem tudott hatással lenni koalícióstársára, a PNL-re abban, hogy annak frissen kinevezett Hargita megyei alprefektusa ne vessen ki idén sem bírságot (főleg, hogy vele egyenrangú, RMDSZ-es alprefektus is van).