Kiállítják a 110 éve született szobrász munkáit

A 110 évvel ezelőtt, 1912-ben Tarcsafalván született Benczédi Sándor szobrászművész tiszteletére nyílik kiállítás szeptember 29-én, csütörtökön 18 órakor a Kossuth Lajos utcai Képtárban.

„Benczédi emberhű, élethű, korhű , humoros és nem humoros, kisszobrai nemcsak azért egyedülállóak napjaink európai művészetében, mert ennyit ebből az anyagból – agyagból – ilyen eljárással s ebben a stílusban senki sem készített belőlük… sokkal inkább annak az erkölcsi tartásnak és intelemnek a konzerválása okán, amelyet mind a saját, hétköznapi alkotói, mind hősei viselkedésében megtestesít: légy hűséges önmagadhoz, hogy hűséges maradhass azokhoz, akik megérdemlik..” – foglalja össze a Benczédi-életmű lényegét Banner Zoltán korabeli méltató.

A kiállításon az alkotó – kisebb és nagyobb méretű – plasztikáiból egy válogatást láthatnak az érdeklődők, a kiállítást Lőrincz Ildikó művészettörténész nyitja meg.

A kiállításmegnyitón Sorbán Enikő népdalénekest hallhatja a közönség, a megnyitó ünnepség házigazdája Miklós Zoltán múzeumigazgató lesz.

Kiemelt kép: wikipédia