Kiállítás nyílik Kelemen Albert tanár munkáiból

A kép Kelemen Albert Facebook-oldaláról van, munkája a kolozsvári vasútállomást ábrázolja.

A székelyudvarhelyi Kelemen Albert grafikus, művészettörténész, történelemtanár rajzaiból és grafikáiból nyílik kiállítás Rajzolni akartam… címmel a művelődési ház koncerttermében csütörtökön, március 30-án délután 17 órától. A kiállítást méltatja Roth András Lajos történész, muzeológus, az esemény házigazdája Simon Mária Tímea, a művelődési ház igazgatója.

Kelemen Albert kiállításának anyaga egy válogatás az 1988–2023 között készült munkáiból, melyek leginkább rajzok és grafikák, két részre csoportosítva. A kezdeti munkák leginkább figuratív ábrázolások, vannak köztük grafikai tervek is. Az alkotó 2011-ben kezdett el egy sorozatot, amely az erdélyi műemlékeket és más történelmi épületeket, helyszíneket sorakoztatja fel, ezek között látványrajzok, várak, kastélyok, templomok vannak, leginkább tus és akvarell technikával kidolgozva.

2018 óta sokszorosító grafikával is foglalkozik, elkészítette egyes műemlékeknek vagy bizonyos részleteknek a linómetszet, rézmetszet és rézkarc változatát is. A mostani kiállítást két dolog is indokolja: az egyik, hogy Kelemen Albert az elmúlt évben töltötte be az 50. életévét, valamint, hogy befejezte azt a nagy projektet, amelyen belül az elmúlt 11 évben több erdélyi helyszínt is felkeresett, és elkészítette a több mint 100 erdélyi templomot, várat, kastélyt, várost, szobrot, vagy ipari műemléket ábrázoló munkát.

Kelemen Albert 1972- ben született Székelyudvarhelyen, itt végezte az elemit és a középiskolát, 2001- ben diplomázott a Babeș–Bolyai Tudományegyetem történelem–művészettörténet szakán. Az egyetem előtt és után néhány évig a Palló Imre Zene és Képzőművészeti iskola tanára volt, az évek folyamán tanított mintázást, rajzot, festészetet és művészettörténetet, de grafikai szerkesztő és műszaki rajzoló is volt. Jelenleg a Bethlen Gábor Általános Iskola történelem tanára, de folyamatosan rajzol,1994 óta állít ki. Volt már kiállítása Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Kolozsváron, Nagyenyeden és Marosvécsen.
Kiemelt képen jobbra Kelemen Albert.