Kiadták a hetedik katonai rendeletet

archív felvétel

Újabb rendkívüli intézkedéseket jelentett be szombat délután 2 órai sajtótájékoztatóján Marcel Vela belügyminiszter, aki aláírta a 7. számú katonai rendeletet.

Vesztegzár alá vonják a Ialomița megyei Țăndăreit, mert a város a járvány egyik romániai gócponjává vált.

Vasárnap 23 órától 14 napra felfüggesztik a repülőjáratokat Románia és a következő országok között: Ausztria, Belgium, Svájc, Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Írország, Törökország, Irán.

A hatóságok lehetővé teszik idénymunkásokat szállító charter-járatok indulását Románia és nyugat-európai országok között. A belügyminiszter nem részletezte, hogy melyek lesznek ezek az országok.

Továbbra is felfüggesztik a vörös zónákba tartó nemzetközi személyszállító járatokat.

A 2,4 tonnásnál nagyobb teherszállító járművek beléphetnek az országba, ha sofőrjük tünetmentes. A gépkocsivezetőnek saját felelősségre kell nyilatkozatnia arról, hogy hol tartózkodik majd Romániában, két fuvar között.

A Románián áthaladó teherszállító járművek vezetőinek nem kell semmilyen nyilatkozatot kitölteniük, ha szigorúan a kijelölt tranzitútvonalat követik, és 48 órán belül elhagyják az országot. Pihenni csak a kijelölt parkolókat használhatják. Ha ezt az előírást megszegik, 14 napra karanténba kerülnek, amelynek a költségeit kifizetik.

A helyi önkormányzatok kérésre újabb szükségszállásokat biztosítanak az egészségügyi dolgozóknak a helyi szállodákban, hogy elkerüljék hozzátartozóik esetleges megbetegedését.

A falopások számának megnövekedése miatt a hadsereget is bevonják az erdészeti bűncselekményeket kiszűrő ellenőrzésekbe.

Maszol, Adevărul, udvarhely.ro

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 4-ei híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!