Ki nyerheti a választásokat?

Szoros versenyt hozhat a parlamenti választás a PNL és a PSD között, a harmadik hely pedig az USR-Plusé lehet azon közvélemény-kutatás szerint, amelyet egy független kutatócsoport végzett el. Vajon az RMDSZ eléri az 5%-ot?

A három kutató: Raluca Toma, az openpolitics.ro honlapot működtető, bukaresti székhelyű Median Research Centre-től (MRC); Tóka Gábor a Közép-Európai Egyetem Nyílt Társadalom levéltárától; az erdélyi származású Borbáth Endre szociológus pedig a berlini Freie Universitat posztdoktorális kutatója.

A Libertatea honlapján közzétett számok azt mutatják, hogy a „liberális” Iohannis újraválasztása óta a PNL népszerűsége lejtmenetben volt, főleg az év első felében, amikor a koronavírus-járvány kirobbant, tizesével adtak ki sürgősségi kormányrendeleteket és erőltették az előrehozott választásokat. Az arcvesztésből azonban nem a PSD nyert, hanem inkább a kisebb pártok, például Victor Ponta volt szocialista pártelnök új pártja, a Pro Románia népszerűsége nőtt, ez akár a PSD-től átállóktól is jöhet, nem csak a PNL táborából.

A PNL-t így is az első helyre saccolják, átlagosan a szavazatok 31%-át zsebelheti be, a PSD sem marad le nagyon a maga 27%-ával. Az USR-Plus 16%-ot vihet el a szavazók közül, őket a Pro Románia követi 7%-kal, az RMDSZ-nek épphogy 5%-ot jósolnak. A kutatók szerint a PMP is aggódhat a küszöb átlépése miatt, 3-7% közötti eredményeket kaptak náluk.

Mit mondanak mások?

A G4Media hírügynökség több intézet felmérését is közzétette honlapján, a sorrend és az arányok nagyjából megegyeznek a fentiekkel, viszont egyikük egy új nacionalista pártot is befutónak tart, egy másik pedig a PSD-t hozná ki győztesnek.

A brüsszeli székhelyű Politico a független kutatókéhoz nagyon hasonló eredményeket közölt, annyi különbséggel, hogy az RMDSZ és a PMP sem érte el náluk az ötszázalékot.

Mirel Palada a Sociopoltól valamivel kevesebbet adna az első háromnak: PNL 29%, PSD 28%, USR-PLUS 13% és a töredékszázalékkal behúzná negyediknek az új nacionalista pártot, az AUR-t (7%). Tőle átmenőt kapott még a Pro Romania és az RMDSZ, a Băsescu alapította PMP 3%-on van.

Utóbbi háromnál nagyjából megegyeznek az IRSOP eredményei is, a top 3 pedig így nézne ki: PNL 33%, PSD 30%, USR-PLUS 17%. Az IMAS is tartja ezt a sorrendet, de nagyobb különbséget jósol a két fő rivális között, a különbségből pedig a Pro Románia nyerne: PNL 28,5%, PSD 23,6%, USR-PLUS 18%, Pro România 9,5% UDMR 5,1%, PMP 4,6%.

Az egyetlen intézet, amely a PSD-t hozta ki győztesnek, az a Vasile Dâncu vezette IRES, a neves Sinteza lap kiadója, amely ráadásul sem az RMDSZ-nek, sem a PMP-nek nem adna 3%-nál többet, ugyanennyire becsülik az AUR támogatottságát. Az első négy: PSD 35%, 32% PNL, USR PLUS 16%, Pro România 7%.

Az exit-poll eredményeket 21 órakor, közvetlenül az urnazárás után, az erre akkreditált Avangarde és CURS intézetek fogják közzétenni.

Ha kíváncsi vagy, mely párt programjához állsz közelebb, kitöltheted a testvot.eu oldal kérdőívét, amelyet az Open Politics és a Median Research Centre működtet.