Ki mondta, hogy a könyvtárban csak olvasni lehet?

Aki azt hinné, hogy a könyvtárba csak könyvet kölcsönözni, olvasnivalóért lehet járni, meglepődik, amint belép a városi könyvtár ajtaján: a Kínai nagy falon is sétálhatunk odabent egy VR-szemüveg segítségével, földrengés szimulátorral kipróbálhatjuk, tudunk-e úgy olvasni, hogy körülöttünk minden mozog, lézerhárfázhatunk, 3D-s filmet nézhetünk, szabadulószobázhatunk.

Csupa játék vár ránk odabent, hát még a 2023-as évben, amely Székelyudvarhelyen a játéké lesz, ahogy azt a város- és intézményvezetők egy korábbi sajtótájékoztatón bejelentették. 

Most arra voltunk kíváncsiak, mivel készülnek a kulturális intézmények az idei tematikus évre, és az elmúlt év összegzése sem maradt el. Elsőként Szőcs Endre könyvtárigazgatóval beszélgettünk.

Három éjjel, három nap kirakósozni?

A játék évéhez csatlakozva a városi könyvtár egy hatalmas, 5,70 x 1,57 méteres, 33.600 darabos puzzle kirakására hívja a városlakókat – mondja Szőcs Endre könyvtárigazgató, aki a már megérkezett kirakós képét is megmutatta ízelítőként: egy sűrű dzsungel, a benne lakó összes állattal, beleértve a dzsungel királyát. 

Nem lesz egyszerű kirakni, éppen ezért szeretnék, ha minél több embert meg tudnának mozgatni az eseménnyel, amely a tervek szerint egy teljes nyári hétvégén, péntektől vasárnapig fog zajlani, éjszakába nyúlóan.

– Ha leszámítjuk azokat, akik kórházban vannak, vagy annyira idősek, hogy nem tudnak eljönni kirakósozni, akkor tulajdonképpen minden városlakó csak egy darabkát kellene, hogy beillesszen, mert a város lakossága megközelítőleg 35 ezer. Aki részt venne a puzzle kirakásában, oklevelet kapna, és talán még három, egymásba illő puzzle darabot is hazavihet a kirakósból – bátorít mindenkit a könyvtárigazgató. 

Ha már óriás sakk, miért ne lehetne óriásmalom, vagy éppen óriási Ember ne mérgelődj is? – teszi fel a kérdést az igazgató, és avat be egyúttal a könyvtár egy másik tervébe. Az intézménynek külön társasjáték-terme is van, ahol Rubik-kockák, Scrabble, kártyajátékok, römi, és egészen új társasjátékok is sorakoznak a polcon, a tervek szerint ezek állományát gyarapítanák a legeslegújabb játékokkal. Egy römi- vagy Scrabble-bajnokság is tervben van.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is lesz könyvünnep, könyvvásár, és a Nyitott könyvek éjszakája sem marad el. Az sem kell bánkódjon, aki még nem látta a tavaly, a zene évében megnyílt hangszerkiállítást, év végéig még bepótolhatja.

A könyvekről sem feledkezünk meg, 

a könyvtárigazgatótól megtudjuk, az eddigi évekhez képest tavaly jutott a legtöbb pénz új könyvek vásárlására, 80.800 lej értékben vásárolt könyveket az intézmény, amely összesen 1.488 példány könyvet, folyóiratot, újságot jelent. 

– Elsősorban olyan könyveket próbálunk meg beszerezni, amelyek helytörténeti szempontból fontosak. Ezek a példányok nem kölcsönözhetők, hanem helyben olvashatók. Másrészt minden egyes kiskönyvtárnak, mint amilyenek mi vagyunk, az az egyik legfontosabb célja, hogy az olvasók igényeit kielégítse. Figyelni szoktuk a kiadókat és a Bookline-t, az ott megjelent, magyarországi kiadók keresett könyveit, próbálunk odafigyelni a kortárs irodalomra. Emellett a kölcsönző részlegen a könyvtárosok azt is látják, melyek azok a könyvek, amelyek most házi olvasmányok, így ezekből is szerzünk be – magyarázza az igazgató, folytatva a múlt évi beszámolót.

Az olvasók adományából sem volt hiány a tavaly, összesen 660 kötetet ajándékoztak az olvasók a könyvtárnak.

– Szívesen vesszük át az olvasóktól a nem használt, vagy megunt könyveket. Bármennyit behozhatnak, bármikor. Mi átnézzük, és biztos van olyan példány belőle, ami helytörténeti szempontból kincs – bátorít mindenkit az igazgató.

A korábbi évekhez hasonlóan tavaly ismét megszervezték a karácsonyi könyvturkálót, a kiválogatott könyvadományokból egy lejért vihettek haza példányokat az olvasók.

A könyvtár aktív olvasóinak száma (akik évente legalább egyszer megfordulnak az intézményben – szerk. megj.) továbbra is kevesebb, mint a koronavírus-járvány előtt volt, mégis visszatérésről beszélhetünk – mondja az igazgató. 2013-ban 340-360 személy iratkozott be, amely 2019-ben már évi 1694-re nőtt. A koronavírus-járvány miatt 2021-ben ez a szám visszaesett 751-re, de a tavaly nőni látszott, 1200, 1300 körüli az újonnan beiratkozottak száma.

Azon kívül, hogy lehet kölcsönözni, 

programok is működnek a könyvtárban, amelyek ingyen vannak, de kötve vannak a beiratkozáshoz, olvasójegy kell hozzájuk. 

Van itt planetárium, fizika kísérletek, VR-szemüveg, földrengés szimulátor, 3D-s mozi, játék a könyvekkel foglalkozás, fényírda, napmegfigyelés és csillagvizsgálás, hangszerkiállítás, társasjátékozás, papírszínház, arcfestés, quilling (papírcsík-technika), filmvetítés, nintendo, szabadulószobák, karkötő készítés, diafilmvetítés, kalligráfia. 

– Hisszük azt, hogy aki bejön ide és jól érzi magát, az előbb-utóbb visszajön kölcsönözni is – jelenti ki az igazgató, hozzátéve, a foglalkozások nem feltétlenül korosztályfüggők, de jó, ha a planetáriumba látogatók legalább negyedikesek, a fizikai kísérletek legalább hatodikosoknak ajánlottak.

Egyébként a tavaly volt a valaha legnagyobb a programokra látogatók száma, összesen 5.284-en voltak, akik nem kölcsönözni jöttek, hanem könyvtárt látogatni, különböző tevékenységeken vettek részt, tudtuk meg Szőcs Endrétől.

– Mindenkit arra biztatunk, hogy ne egy programért jöjjön a könyvtárba, hanem szánjon rá egy fél napot, és látogasson el minden programunkra, csapatépítőként a szabadulószobába vagy 3D-s filmvetítésre – bátorít az igazgató.