Ki mint táncol, úgy is eszik?

A fénykép a Kékiringó néptánccsoport 25. születésnapi ünnepségén készült.
Fotó: Máté Emőke

A 24. néptáncfesztiváljára készül a Kékiringó tánccsoport a hétvégén. A székelyudvarhelyi együttes vezetőjével, Both Arankával beszélgettünk a közelgő eseményről, amire már január óta készülnek. 

A néptáncfesztivál fő napja április elseje, szombat lesz, mondta el Aranka, de távolról jövő vendégeik már egy nappal korábban megérkeznek. A gyerekeket a Kékiringó tagok fogadják be éjszakára, a felnőtteket panzióban szállásolják el, ám lefekvés előtt még táncházban vesznek részt, hogy ismerkedjenek, összeszokjanak egy kicsit. 

A távolról érkezőket és a kisebb táncosokat szombaton délelőtt tíz órától arra tanítják a Kékiringó tánctermében, hogyan írjanak tojásra kesicével. A felnőttek és a nagyobb gyerekek az Artera Alapítvány Népi Kézműves Alkotóházak Országos Hete című programján vesznek majd részt, ahol a bundahímzés rejtelmeiből kapnak ízelítőt. 

Meglátod, ki hogy táncol és mit eszik

A nagyközönség szombaton 16 órától találkozhat a népes társasággal, a néptáncfesztivál hagyományosan felvonulással nyit – Aranka reméli, az idő is nekik kedvez majd. A menet a Márton Áron térről indul, majd a Kossuth utcán végighaladva a Siculus Ifjúsági Házig vonulnak fel. Ez utóbbi nagytermében 17 órától kezdődik a gálaműsor, amelyre – és az az utáni programokra – szeretettel várnak minden érdeklődőt, mondta el a Kékiringó vezetője.

Fellép a székelyudvarhelyi Gereben és a Serittő, a rugonfalvi Forgórózsa, a felsőboldogfalvi Iglice, a segesvári Kikerics, a székelykeresztúri Mákvirág, a balánbányai Ördögborda, a csíkszentdomokosi Zivatar, valamint a püspökladányi Csimpolya és Kenderkóc néptánccsoportok. Zenélni Forró István és a Kékiringó zenekara, Gáspár Csaba, Kelemen István, Lőrincz Zsolt és Csibi Szabolcs fognak.

Az est következő pontja egy szeretetlakoma lesz, ami egy gasztronómiai bemutatónak is tekinthető, hiszen a vendég táncegyüttesek és a házigazda Kékiringó is készül olyan fogásokkal, amelyek a saját településükre, tájegységükre jellemzőek. Minden csoportnak lesz egy asztala, ahol szószóló kínálja és mesél majd az ételekről az érdeklődőknek.

Ez a program mindig is része volt a Néptáncfesztiválnak, ám ezúttal új időpontra helyezték, a program jó lehetőség az ismerkedésre, kapcsolódásra – magyarázta Aranka, aki reméli, sokan részt vesznek az esti táncházon is, ami a fesztivál záróeseménye lesz, és így sikerül „még több időt együtt tölteni”.