Kezdődik!

Jó időt ígérnek, de Gumicsizma a legjobb barátod lehet. Esőköpennyel együtt.
Fotó: Gál Előd

Szerdán rajtol az ország legnagyobb kastélyfesztiválja a Kolozs megyei Bonchidán, ami 2019-ben nagyobbnál nagyobb nevekkel bombázta meg a rock, a hip-hop és az elektronikus zene rajongóit. Hogy csak a headliner-eket említsük, ott lesz a 90-es, 2000-es évek generációt megmozgató Limp Bizkit, a széphangú és széplelkű Florence and the Machine Nagy-Britanniából, a fiatalabb rockereknek a Bring Me the Horizon hozza a zúznivalót, és Jared Leto amerikai színész bandája, a Thirty Seconds to Mars. Meg ott lesz egy rakás külföldi DJ, akik a lounge-tól a technón át a dárenbészig mindent fognak pakolni.

A szervezők elárulták,

hogy milyen újdonságok lesznek idén: külföldi művészeket hívtak, hogy digitális technológiával új életre keltsék a Bánffy-kastélyt, lézerekkel, hologramokkal felidézve a régi pompáját, és egy óriási vásznat is húznak a kastély mögé, amire filmeket fognak vetíteni.

Elmaradhatatlan kelléke és egyben szimbóluma a fesztiválnak a Royal Wheel óriáskerék, de kíváncsiak vagyunk, hogy milyen lehet a nyár kellős közepén korcsolyázni, és el se tudjuk képzelni, mit fed a reverse (azaz fordított) bunjee jumping, de máris égnek áll a hajunk tőle. Az izgalmakat pedig reggelente jógával lehet nyugtázni.

Csak egyszer érjünk oda

Azért állítottuk össze ezt a listát, mert mi is készülünk, és nem szeretnénk lekésni a kedvencekről, vagy pénzt kidobni az ablakon, neadjisten visszafordulni a bejárattól, mert valami nincs rendben. S mivel az Electric Castle fesztivál honlapja és applikációja is kizárólag románul és angolul érhető el, gondoltuk, az sem árt, ha magyarul összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Készülj fel, okosan!

A jegyeden találjon a név és a cím a személyiden szereplővel, különben nem biztos, hogy beengednek. A kiskorúak 12 éves korig ingyenesen, 15 éves korig felnőtt felügyelete mellett léphetnek be. Ha már vagy 16, de még nem töltötted be a 18-at, akkor a szüleid írásos beleegyezésével veheted át a karkötődet.

Mindig jó, ha van nálad készpénz, de ezt a fesztivál területén belül nem tudod használni, ott a jegyért cserébe kapott karkötőddel fizetsz majd. Az erre kijelölt helyen lehet ezt majd feltölteni, de időt spórolhatsz és nem kell sorba állnod, ha online töltöd fel a bankkártyáddal. A megmaradt pénzt automatikusan visszautalják, viszont a helyben kért térítésért is sorba kell állni.

Közlekedj okosan!

Szerdán reggel 8-tól egész nap és egész éjjel járni fognak a buszok Bonchida és Kolozsvár között, a városból a Horia Demian sportcsarnoktól és a Iulius Malltól indulnak. Az utolsó busz Bonchidáról hétfőn 13 órakor indul. A jegyeket előre ezen az oldalon vagy a buszon, karkötővel lehet fizetni.

A vonatok körülbelül óránként járnak Kolozsvár irányából, és az összes megáll Bonchidán, az is, ami máskor csak áthalad rajta.

Autóval 16 és 22 óra között minden nap dugóra lehet számítani, ezzel te is számolj, mielőtt lekésnéd a kedvenc koncerted.

Parkolj okosan!

A parkolásért minden egyes belépésért 35 lejt kell fizetni, online 5 lejjel olcsóbb, ha előre igényled itt. A parkolóba Válaszútról légirányban vezet az út Bonchidára, a mezőn át, nem a főúton.

Ha a szállásod a településen van, add meg előre a házigazdáknak a rendszámodat, különben a rendőrök nem fognak beengedni autóval hozzájuk. Az utcán nem, csak az udvaron lehet tartani az autókat, vagy a nagy parkolóban.

Pakolj okosan!

A szekuritisek a szokásos dolgokat fogják kihajigálni a táskádból. Mindent, ami szúró- vagy vágóeszköznek minősül, üvegtárgyakat, fegyvereket, drogokat (kivéve ha orvosi papírod van róla), alkoholt, kiskutyát, kiscicát. És, hiába zenefesztivál, hordozható hangfalakat és hangszereket csak a kempingbe viheted be, hacsak nem téged várnak valamelyik színpadon.

Egészséges ember a saját lábán kell belépjen, tehát se bicikli, se roller, se görkori, se segway nem játszik. Esőernyőt sem szabad bevinni, csak esőköpenyt, de az előrejelzés szerint nem is lesz rá szükség (halleluja!). 

Ha mégis eláznál vagy szétizzadnád az összes cuccod, lesznek tisztítóautomaták a kempingben. Az értéktárgyakat rövidebb időre zárható szekrényekbe lehet elhelyezni.

Kajálj okosan!

Jó hír, hogy nem kell bemászni folyton a fesztivál területére, hanem a kempingben is lesznek kajáldák. Meg ott lesz idén is a Lidl ad-hoc szupermarketje, ahol jóval olcsóbban tankolhatsz tele mindenféle élelmiszerből és italból.

Amúgy a fesztivál szervezői és a Lidl is szelektíven fogja gyűjteni a szemetet, állítólag minden egyes újrahasznosított PET-palackkal hozzájárulnak a Bánffy-birtok felújításához.

Bulizz okosan!

A szervezők azt mondják, hogy semmi szükség drogokra, mert a fesztiválon eleve garantált az eufórikus hangulat. Ha mégis erre vetemednél, és elkapnak, nyomban kiraknak és átadnak a rendőrségnek.

Ugyanez történik, ha verekedésen vagy bármilyen zaklatáson kapnak rajta. Ha áldozatként kerülsz ilyen helyzetbe, hívd a 0740 221 022-es számot, ami a nap 24 órájában működni fog. Most mentsd el, hogy ne kelljen keresni.

Amúgy minden hasznos infó, a térkép, a fellépők, a program elérhető az Electric Castle applikációján, amit Google Play-ről vagy az App Store-ból tudtok letölteni. Erről lehet pénzt is feltölteni a karkötőkre.

Bonchidán találkozunk!