Kezdődik, kezdődik!

fotó: Sata Zalán

Igaz, hogy Udvarhelyen egész évben udvarhely napok vannak, mert hát milyenek legyenek, de csütörtöktől nagybetűvel írjuk őket!

Kedden délelőtt a polgármesteri hivatal és a város kulturális intézményeinek vezetői tartottak sajtótájékoztatót, ahol igazából azt tudtuk meg újdonságként, hogy a Festivapp (Androidra itt, iOS-ra itt lehet letölteni) telefonos alkalmazásból minden program elérhető, és igazán ajánlják, hogy letöltsük, mert még értesít is, ha valamelyik eseményt bejelöltük, hogy ne felejtsünk el részt venni. 

Gálfi Árpád elmondta, hogy a rendezvénysorozatot idéntől mindig június végén tartják a református és a katolikus felekezetek 1633. június 26-án történt kiegyezésének, megbékélésének emlékére. A fő szervezési feladatok a művelődési háznak és a polgármesteri hivatal rendezvényszervezési irodájának jutottak, és habár az önkormányzat döntése értelmében a művelődési házhoz rendelték a rendezvény teljes költségvetését, az infrastrukturális feladatok jelentős részét a polgármesteri hivatal műszaki igazgatósága látja el.

Csomó helyszín lesz: a városi park, a minifocipálya, a városi sportcsarnok, a strand, a városháza udvara, a József Attila utca, a múzeum udvara, a Bethlen negyedi park és az inkubátorház is zsongani fog a hétvégén. 

Lógj velünk az Udvarhely Napokon!

Tudtad, hogy az újságírás a történelem vázlata? Vegyél részt benne, és nyerj! Részletek itt! Keress minket és a többi civil szervezetet a Sétatéren, a Civil Városban.

Nagy kérdés volt, hogy mire tegyék a rendezvényszervezők a hangsúlyt: a helyi értékek megmutatására vagy arra, hogy nagynevű külföldi előadókat hívjanak el – számolt be Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója. Végül az egyensúlyteremtésre törekedtek, a csütörtökön 5 órától, Beke István székelyudvarhelyi gitárművész fellépésével kezdődő Udvarhely Napokon így lép fel Geszti Péter, Hobo és a Honeybeast, valamint az eddigi városnapokhoz képest a legtöbb székelyföldi előadó.

Idén a Múzeumok Éjszakája is csatlakozik az Udvarhely Napokhoz – szólt hozzá Miklós Zoltán igazgató is –, akárcsak a pénteki Egyház és társadalom Székelyudvarhelyen című szakmai konferencia

A Harghita Business Center éves konferenciája is része a rendezvénysorozatnak, azt fájlalta Szakács Paál István igazgató, hogy mivel nem sikerült megfelelő méretű termet találni – vagy konferenciát vagy próbát tartanak benne azon a napon – pillanatok alatt elkeltek a jegyek a kommunikáció nagyágyúi, Geszti Péter, Kádár Magor, Sipos Zoltán stb. által tartott előadásokra. Szombaton egy félnapos műhelytáborral készülnek, melynek témája Székelyudvarhely egyedi jellemzőinek a közös megtalálása és a városmárka kialakítása civilekkel, egyetemi kutatókkal, előadókkal, ide is kevés hely van már. Erről A vízió nélküli város című felhívásában írt bővebben a HBC igazgatója portálunkon. 

A színház, mivel hétvégén a kisvárdai, határon túli színházak fesztiválján van jelenésük, egy előadást ad a közösbe: csütörtökön nézhetik a gyerekek Az öreg király hagyatéka c. nagysikerű mesejátékot – mondta Nagy Pál igazgató. 

Szőcs Endre könyvtárigazgató annak örvendett, hogy a Városi Könyvtár kiléphet a falai közül néhány napra, és nem csak azok részesülhetnek a szolgáltatásaikban, akik betérnek a könyvtárba. Azt ígérte, hogy ki lehet próbálni a VR szemüvegeket, és ha jó idő lesz, akkor a napfoltokat is meg lehet majd kukucskálni. 

A zenei programot itt találod, a rendezvény Facebook-eseményét pedig itt.