Kezdődik elölről a járvány?

A koronavírusjárvány erőteljes visszatérésére hívta fel a figyelmet hétfőn, július 4-én Alexandru Rafila virológus, egészségügyi miniszter, aki szerint Romániában az újabb hullám csúcspontja augusztusban várható.

Rafila szerint két forgatókönyv lehetséges a járvány evolúciója szempontjából: az első szerint az új fertőzési hullám augusztus közepén éri el csúcspontját, a második szerint pedig augusztus végén, szeptember elején. 

A becslések szerint napi 10.000 esetre lehet akkor számítani, ezt arra alapozzák, hogy a június 27-e és július 3-a közötti héten 7726 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, amely csaknem kétszerese az egy héttel korábban jegyzettnek.

(…) de ezek pusztán tájékoztató jellegű adatok, nem jelentenek semmiféle kötelezettséget, mert senki sem tudhatja pontosan, hogy mi fog történni. Olyan vírusról beszélünk, amely nagyon változékony, és amelynek fő jellemzője az elmúlt évben a fertőzőképesség változása volt” – tette hozzá Rafila.

Mennyire súlyos?

Az egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az omikron-variáns továbbra is domináns, és a BA.5-alvariáns is megjelent már, amelynek fertőzőképessége nagyobb, de bizonyítékok arra nincsenek, hogy súlyosabb megbetegedést okozna. Gyakoriak a BA.5 alvariánssal való újrafertőződések, beleértve azokat a személyeket is, akik az omikron-törzs egy másik alvariánsával fertőződtek meg korábban, mutatott rá. Az elmúlt 90 napban Romániában mintegy 20%-ban fordult elő újrafertőződés. 

Megelőznék a bajt

Mivel a beoltottak többsége esetében legalább hat hónap már eltelt a harmadik dózis óta, ajánlottá válik a veszélyeztett személyek (krónikus betegek, idősek) számára a következő adag felvétele, mert kimutatták, hogy a betegség súlyos formájának kialakulási veszélye alacsonyabb azoknál, akik be vannak oltva, szemben azokkal, akik nincsenek.

Romániának jelenleg több mint 8 millió dózis koronavírus elleni vakcinája van, és a szeptembertől érkező adagok már az új vírustörzsekhez igazított oltások lesznek, amennyiben a gyártók megkapják az engedélyt ezekre – jelentette ki ezzel kapcsolatban Rafila.

A szűrés érdekében ismét meg fogják nyitni a koronavírus tesztközpontokat, amelyek eleinte a hétvégeken működnének.

A szakemberek továbbra is javasolják a védőmaszk használatát zárt térben, és hangsúlyozzák a kézhigiénia és a helyiségek gyakori szellőztetésének fontosságát. A kórházigazgatók elrendelhetik a védőmaszk használatát az intézményben a fertőzések megakadályozása érdekében. Javasolják továbbá, hogy a helyi önkormányzatok rendszeresen fertőtlenítsék a tömegközlekedési eszközöket, és szellőztessék a közhivatalok helyiségeit.

hírösszefoglaló | Agerpres