Kezdődhet a családtervezés Szentegyházán

A fejlesztési minisztérium 19 bölcsőde megépítésére írt alá finanszírozási szerződést, köztük Szentegyháza pályázatát is pozitívan bírálták el – jelentette be szeptember 22-én Cseke Attila fejlesztési miniszter. 

Uniós finanszírozásból, az országos helyreállítási alapból (PNRR) összesen 124 bölcsőde megépítésére biztosít pénzügyi keretet a szaktárca, amelynek köszönhetően 7450 új, állami bölcsődei helyet tudnak majd biztosítani. 

A nyertes pályázatok listájáról 19 beruházás került aláírásra. Az intézmények létrehozásában a korszerűség, energiatakarékosság és a környezetbarát kivitelezés a fő irányelv, ezért el lesznek látva napelemekkel és hőpompákkal. A környezettudatos kivitelezéstől egészen a telkek közművesítési munkálatáig, száz százalékban mindent a szaktárca finanszíroz majd – olvasható az RMDSZ közleményében.

A 2021-ben elkezdett bölcsődeépítési projektbe Szentegyháza is belekerült, ahol a három választható szabványméret közül a legkisebbik típusú intézmény jön majd létre, 40 gyermek befogadására lesz alkalmas. Játszó és hálószobák, mosókonyha, konyha, étkezde és kültéri játszótér is szerepel a tervekben.

Székelyudvarhelyen 2021 augusztusában a középső szabványméretű, 70 gyermeket befogadó létesítmény megépítését hagyták jóvá. Hargita megyében bölcsőde lesz a program keretében többek közt Csíkszeredában (nagy méretű), Gyergyószentmiklóson (közepes) és Maroshévízen (kicsi).

Épül még bölcsőde Balázsfalván és Abrudbányán (Fehér megye), Algyógyon, Lupényben és Piskiben (Hunyad megye), Murfatlaron és Techirghiolban (Konstanca megye), Isacceában (Tulcea megye), Pătârlagelben (Buzău megye), Dumbrăveni-ben (Vrancea megye), Négyfaluban és Szászhermányban (Brassó megye), Câmpulung Muscelben (Argeș megye), Dormánfalván (Bákó megye), Újmoldován (Krassó-Szörény megye), Dorohoiban (Botoșani megye) és Craiován (Dolj megye). Az intézmények mérete és befogadóképessége változó.

Agerpres