Kezdik osztani az influenza elleni oltást

Szétosztották az első 330 ezer influenza elleni oltást az országban – tájékoztat az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca hétfőn kezdte meg az első adag oltás kiosztását, amelyeket a közegészségügyi igazgatóságok (DSP) juttatnak el a családorvosi rendelőkbe és az egészségügyi egységekbe.

A vakcina többi részét október közepén és novemberben osztják szét, hogy folytassák a veszélyeztetett lakosság ingyenes influenza elleni oltását. A szaktárca hárommillió dózist rendelt idén a vakcinából, kétszer annyit, mint tavaly, és további egymilliót tudnak beszerezni, ha szükséges – mondta Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Az ingyenes oltási kampány részeként kiemelten immunizálják a 65 év feletti embereket, a krónikus betegségekkel, különösen légzőszervi, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, anyagcsere-betegségekkel küzdő személyeket, az intézményekben élő gyermekeket és időseket, az orvosi személyzetet és várandós nőket. A kampány lebonyolításában a háziorvosok és a kórházak működnek közre.

Az egészségügyi minisztérium azt javasolja a kockázati kategóriákba nem tartozó lakosságnak is, hogy vásárolja meg és adassa be az oltóanyagot, ugyanakkor arra kéri a gyógyszertárakat, hogy rendeljék meg és árusítsák azt.

Agerpres