Kézbe vette a rendőrség, amit a hivatal elnézett

Megbüntették a gázszolgáltatót a gödrök miatt, a városházát megdorgálták. Mintha meg is mozdult volna valami Udvarhely utcáin.
A szerző felvételei.

Ellenőrzik és büntetik a gázszolgáltatót a gödrök miatt a rendőrök Udvarhelyen – hívta fel a figyelmet egy sofőr az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó Facebook-csoportban. Nagy Pál elmondása szerint azért állították meg a rendőrök, hogy tanúskodjon a Malom utcai útfelület állapota felől, mert éppen jegyzőkönyvet készítettek, bírságolás végett. A bejegyzés szerint 3000 lejt kellene, hogy kifizessen a DelGaz cégcsoport a nem megfelelő visszatömésért.

Előbb a városházához fordultunk további információkért, ugyanis egy januári sajtótájékoztatón Gálfi Árpád polgármester azt mondta: a hivatal számon kéri a „rosszul elvégzett munkát”, és a helyi rendőrség volna illetékes az ellenőrzésben és bírságolásban.

Mint megtudtuk a hivataltól, 2019-ben 134 alkalommal törték fel az úttestet, a felelős cég 30 napon belül volt köteles helyrehozni minden egyes feltörést. A városvezetés figyelmeztette a gázvállalatot, hogy igyekezzenek a gödrök visszatömésével, különben pár száz lejtől pár ezer lejig terjedő bírságra számíthatnak – többek között ez is elhangzott az említett sajtótájékoztatón.

Mégse történt semmi

Érdeklődésünkre Zörgő Noémi sajtószóvivő egyrészt cáfolta a helyi rendőrség illetékességét, illetve azt is, hogy a városháza műszaki osztálya jelezte volna a határidős vagy problémás eseteket az állami rendőrségnek. László Szabolcs rendőrigazgató azzal pontosított az első kijelentésen, hogy van már alkalmazott emberük erre a célra, viszont tanácshatározat szükséges, hogy törvényesen végezhesse dolgát. Addig valóban nem léphet fel a helyi rendőrség, viszont folyamatosan egyeztettek egymással a hatóságok, mondta.

A második kijelentés kapcsán Fülöp-Székely István műszaki igazgató megerősítette, hogy írásos, hivatalos feljelentés nem történt a városháza részéről, szóban viszont többször is értesítették a rendfenntartókat ez ügyben. Az igazgató ugyanakkor elismerte, hogy a hivatalnak is volna joga bírságolni, de arra már nem kívánt magyarázatot adni, hogy a városháza miért nem élt ezzel az eszközzel, pedig hónapok óta fennáll a probléma.

Végezze más a piszkos munkát

„A polgármesteri hivatal nem kívánt élni a bírságolás lehetőségével, hiszen az nem oldotta volna meg a problémát” – pótolta a műszaki igazgató válaszát Zörgő Noémi, azzal indokolva a döntést, hogy a város nem akart borsot törni a gázszolgáltató orra alá, mert az saját költségén vállalta 20 kilométer gázvezeték cseréjét.

A városházán ugyanakkor tudnak arról, hogy a közlekedésrendészet bírsággal sújtja a gázszolgáltatót. Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő elmondta: elsősorban a lakossági panaszok miatt lépett fel az állami hatóság, nem megfelelően jelzett vagy engedély nélküli gödrök miatt, amelyek megnehezítik, sőt, veszélyeztetik a közlekedést. 150 gödörről van tudomásuk, és 27 esetben összesen 27.000 lej értékben bírságolták a két érintett céget az egy hetes akció során.

„Büntethettünk volna minden problémás gödör után, de nem ez volt a cél, hanem, hogy figyelmeztessünk” – jegyezte meg a rendőrszóvivő. A városi közutakért felelős polgármesteri hivatalt ugyanakkor felszólították, hogy tartson terepszemlét és büntesse a felelős céget. Zörgő Noémi tudomása szerint írásos értesítést még nem kapott a polgármesteri hivatal.

Valami csak megmozdult

Mint ismeretes, a tél folyamán százas léptékben ásta fel a város utcáit a gázszolgáltató, hogy ellenőrizze a szivárgásokat, a gázvezetékek állapotát és előkészítsék a cseréjüket, amelyre az önkormányzat meg is adta az engedélyt a márciusi tanácsülésen.

Januárban az alacsony hőmérsékletre hivatkozva nem aszfaltozták vissza a lyukakat, de, mint utólag kiderült, bizonyos utcákban nem is fogják, mert „egy-két héten belül” teljes vezetékcserére kerül sor, és újra fel kellene törni az utat. Más utcákban hamarosan várható az újraaszfaltozás, mert áprilisban beindultak a keverőállomások – mondta el még a városháza sajtószóvivője.

A korábbi értesülések szerint a munkálatokért elsősorban a DelGaz Rt. felel a hatóságok előtt, de valójában az udvarhelyi Viking Kft. végzi a betöméseket, ezért őket is felelősségre vonta a rendőrség.

„A gödrök állapotfelmérése a helyi Viking Kft.-hez tartozik, mindegyiket kell monitorizálják, és ha besüpped, szintbe kell hozzák” – erősítette meg Zörgő Noémi a helyiek felelősségét.

A cég képviselőjét, Albert Csabát nem sikerült elérni, így nem tudjuk, hogy véletlen egybeesés vagy a rendőrségi nyomás eredménye, de a Sziget utcában és a Malom utcában mintha kipucolták volna a gödröket, vélhetően az aszfaltozás előkészítése céljából.