Kevesebben választották az RMDSZ-t, mint négy éve

Vasárnap este a szenátori iroda udvarán Bíró Barna Botond udvarhelyszéki RMDSZ elnök már elárulta, hogy vidékünkön hat százalékkal alacsonyabb a részvételi arány, mint négy éve. De hétfőn, az akkor 38 százalékosnak tűnő részvételi arány helyett már csak 36,14 százalékot említett. Elmondta, 2016-hoz képest csökkenés, 2008-hoz képest növekedés tapasztalható, a 2012-es eredményekhez képest pedig nincs szignifikáns különbség. 

Hasonló jelenségre lehetünk figyelmesek akkor is, ha csak a székelyudvarhelyi eredményeket nézzük, az RMDSZ táblázata szerint Székelyudvarhelyen 2008-ban többen választották a párt szenátusi listáját, kevesebben a képviselői listát, 2016-ban pedig mindkét listára körülbelül 2000-rel többen voksoltak. A 2012-es adatok azonban alig mutatnak eltérést a mostaniaktól, a szenátusi listára 31-gyel többen, a képviselőire 121-gyel többen ütötték most a pecsétjüket. 

Szenátusi RMDSZ-szavazatok
Infogram

 

A csíkszéki választók voltak a legügyesebbek,

tudtuk meg még a már említett sajtótájékoztatón, Hargita megyén belül itt volt a legnagyobb a részvétel. „Ez visszajelzés számunkra, helyhatósági választások alkalmával személyambiciókat háttérbe szorítva kiálltunk, és támogattuk, mint Udvarhelyszéki RMDSZ, azt a megyei tanácselnök-jelöltet, aki bizonyított, és akinek a társadalomszervező és építő munkáját a Hargita megyei emberek értékelik, és ez visszaköszönt a december hatodikai választásokon is” – mondott köszönetet Borboly Csabának Bíró.  

A prezenta.roaep.ro adatai szerint a megyében a legnagyobb részvételi arány Ége településen (87,5%), a legkisebb Tölgyesen (12,11%) volt. 

 

Udvarhelyen a Kipi-kopi vezet,

szintén a prezenta.roaep.ro adatai szerint itt volt a legnagyobb (42,49%) a részvételi arány, ezt az Orbán Balázs Általános Iskola 45. körzete (42,30%) és a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium 37. körzete (38,53%) követte. A Refi másik, 38. körzete (24,76%) sereghajtó, ezután a Bethlen Gábor 50. (26.5%) és Móra Ferenc iskolák 54. körzeteiben (29,77) volt a legalacsonyabb az arány.

Itt megnézheted, hogy melyik utcák tartoznak az említett körzetekhez, itt pedig a többi körzet eredményeit is böngészheted.  

Kiemelt kép: ILYÉS ZALÁN