Kevesebb a beteg, változott a beteglátogatás a kórházban

A járványhelyzet kedvezően alakult az utóbbi időszakban, csökkent a kórházi ellátásra szoruló fertőzött betegek száma, ezért változik a városi kórház beteglátogatási órarendje. 

A kórház közleménye szerint, naponta 13:30 és 15:30 között lehet látogatni a kórházban fekvő betegeket, a következő feltételek betartásával: 

Az Egészségügyi Minisztérium is adott ki közleményt a napokban, amely szerint a betegnek nem kell kifizetnie a kórházba utaláskor elvégzett koronavírustesztet. Alexandru Rafila egészségügyi miniszter által pénteken jóváhagyott dokumentum szerint az egészségügyi intézmények megelőző jelleggel tesztelhetik a kórházi beutalás előtt álló beteget, de a tesztelés költségeit az intézménynek kell állnia. 

Továbbá a minisztérium közleményben az is szerepel, hogy a kórházmenedzsereknek kötelességük meghozni a szükséges intézkedéseket, hogy a pácienseket teszteredmény hiányában is beengedjék az intézménybe. Ennek ellenében a menedzseri szerződés felbontására lehet számítani. 

A határozattal kapcsolatban Zörgő Noémi, a kórház sajtószóvivője elmondta, eddig is a kórház állta a tesztelés költségeit, és akkor is fogadták a koronavírus teszttel nem rendelkezőket, vagy adott esetben pozitív tesztesz betegeket, amikor a tetőfokán volt a járványhelyzet.

A sürgösségi osztálynak két bejárata van, egy a negatív és egy a pozitív teszttel rendelkezÅ‘knek. Akinek nincs egyik sem, ott helyben elvégzik a gyorstesztet, és abban az esetben, ha pozitív, elkülönítik a beteget, amíg megjön PCR-teszt eredménye.Â