Kétszer próbált szavazni egy házaspár

A kép illusztráció.

A Hargita megyei rendőrség szerint súlyosabb incidensek nélkül zárultak a helyhatósági választások, de azért volt néhány érdekesség.

Összesen hat bejelentés érkezett hozzájuk a választási folyamattal kapcsolatban, négy esetben kihágást állapítottak meg kampánycsend megzavarása miatt, összesen 8.500 lej értékben. Korábbi értesüléseink szerint ebből az egyik, 1.400 lej értékű bírságot Rafai Emil leváltott keresztúri polgármester kapta.

A rendőrség jelentésében egy másik keresztúri esetre is külön kitérnek: egy házaspárt azzal gyanúsítanak, hogy kétszer szavaztak, egyszer a városban, egyszer pedig egy közeli községben is.

Udvarhelyen három panaszról

számolt be a városháza honlapján a helyi választási bizottság.

Az elsőt a POL nevében Ember Attila adta be szeptember 24-én, arra panaszkodva, hogy az MPP egyik választási szórólapja diszkriminatív és gyűlöletkeltő volna. A bizottság arra hivatkozva utasította el a panaszát, hogy nem csatolta a szórólap román nyelvű fordítását, a panaszban idézett és lefordított kifejezések (erőszakos, primitív, tisztességtelen, hazug) pedig nem haladják meg a kampányra vonatkozó szabályokat, még ha udvariasnak nem is mondhatók.

Ember Attila szerint az is elfogadhatatlan, és személyi jogokat sért, hogy bizonyíték nélkül állítják az MPP-sek: Kállai Emánuel és Fancsali Barna azért cserébe támogatnának “egy román pártot” (a POL-t), hogy a hivatalnál közbeszerzést nyertek.

A második reklamáció az RMDSZ-es Biró Enikő részéről érkezett szeptember 26-án, szerinte a POL nem tartotta be a kampánycsendet, online folytatta a jelöltek népszerűsítését, ráadásul megtévesztő módon, mintha más politikai alakulatoktól érkezne a hirdetés. A választási bizottság szerint ez sem állja meg a helyét, mert a jelöltek személyes oldalán közölt bejegyzések nem minősülnek választási hirdetésnek.

A harmadik esetet Kolumbán Sándor jelezte szeptember 27-én, a választás napján. Törvényellenesnek tartotta, hogy az RMDSZ-es jelölt részéről robothívást kapott telefonon, amelyben szavazásra buzdítja és köszöni a támogatását. A bizottság ezt is elutasította, a szavazásra buzdítás nem ütközik a törvénybe.