Kétmillió személy már megkapta az első adagot

Elérte a kétmilliót Romániában azoknak a száma, akiket beoltottak a COVID-19 elleni vakcina első adagjával, közölték az országos oltáskampány platformján.

2020. december 27-étől 2021. március 31-éig 3.050.742 dózist adtak be, tájékoztat az oltáskampányt koordináló országos bizottság a Facebookon, 1.050.694 személy már az oltás mindkét adagját megkapta.

Változó a mellékhatás esélye

Az oltási kampány kezdete óta 10.160 személynél regisztráltak mellékhatást, ami 3,4 esetet jelent ezer dózisra vetítve, jelentette be kedden a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke. A mellékhatást jelentők átlagéletkora 38 év, 61 százalékuk nő.

Dr. Valeriu Gheorghiţă elmondta azt is, hogyan változik ez az arány a különböző oltóanyagoknál: a Pfizer-BioNTech oltásánál körülbelül 2, a Modernánál 3,6, az AstraZenecánál 13,2 ilyen eset jut ezer dózisra.

Az oltás még nem garancia

Az oltáskampány kezdetétől március 28-áig 13.416 olyan személynek lett pozitív a koronavírustesztje, akik előzőleg megkapták a koronavírus elleni oltás első adagját, 1.859-en pedig a második dózis után fertőződtek meg, nyilatkozta még kedden az oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă szerint az első adag felvétele után megfertőződöttek aránya a beoltottak teljes számához képest 0,69 százalék, és ezeknél a személyeknél 10-11 nap elteltével igazolták a betegséget, vagyis mielőtt elkezdődött volna az antitest-termelődés. „Esetükben pontosan akkora volt a megfertőződés kockázata, mint egy oltatlan személynél“, magyarázta a szakember.

A második adag után a beoltottak 0,19 százalékánál mutatták ki a fertőzést, a vakcina felvételét követő első tíz napban. Így is legalább százszor kisebb az elhalálozás kockázata egy beoltott személynél, mint egy oltatlannál, a halálozási arány előbbieknél 0,2 százalék, jegyezte meg Gheorghiţă.

Agerpres