Kétezer lejes újszülöttcsomag-támogatást kapnak a kismamák

Hétfőn, május 29-én a Beruházások és Európai Projektek Minisztériuma átutalta az összegeket az újszülöttcsomag-támogatások kifizetésére. A tárca közleménye szerint az ország egész területén mintegy tízezer kismama és újszülött gyermeke kapja meg a kétezer lejes támogatást, amely az elkövetkező napokban érkezik meg a kedvezményezettek kártyájára.

Az újszülöttcsomag-támogatás költségvetési kerete 12 millió euró, és a rászoruló személyeket segítő Operatív Programon (POAD) keresztül finanszírozzák.

A közlemény szerint a pénzből a kismamák a programban részt vevő partnerintézmények áruházaiban vásárolhatnak alapvető gyermekgondozási cikkeket, például ruházatot, higiéniai termékeket és tápszert.

Marcel Boloş miniszter emlékeztetett arra, hogy a Társadalmi Befogadás és Méltóság Operatív Program keretében a nehéz helyzetben lévő anyákat és gyermekeket segítő intézkedésekre szánt költségvetés 450 millió euró, amely magában foglal más típusú intézkedéseket is az anyagi támogatáson túl, például a nők munkaerő-piaci lehetőségeinek növelését, átképző tanfolyamok finanszírozását, szállítási költségek megtérítését, valamint tanszerek, élelmiszer, ruházat és cipő biztosítását a gyermekek számára.

Az újszülöttcsomag-támogatás keretösszege 2024 és 2027 között 120 millió euró lesz.

Az újszülöttek szociális utalványának értéke 2.000 lej, és 2022-től a következő kategóriákba tartozó anyák részesülnek a támogatásban a gyermek születését követő három hónapon belül:   

A helyi önkormányzatok által összeállított listák alapján Bákó, Suceava és Iaşi megyében a legnagyobb a kedvezményezettek száma.

Agerpres

Â