Két út áll előttem, melyiken induljak?

Amíg megépül a décsfalvi híd, illetve magjavítják a malomfalvit, addig jók lesznek a táblák is.
Fotók: Sinaka-Király Levente és Sinka Á.

Ember legyen a talpán, aki érti az utakat felügyelő társaság legutóbbi intézkedéseit. Legalábbis azt a részét, amit az udvarhelyi körzetben vettünk észre. Alább kiderül, hogy miről is van szó.

Ez a tábla fogadja azokat az autósokat, akik Székelyudvarhelyről a Jézus Szíve kápolna felé szeretnék elérni Keresztúrt. A fotó minősége miatt ha halványan is, de jól látható, hogy a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó autók ebbe az irányba nem folytathatják útjukat. Nincs más megoldás, vissza kell fordulni Szentlélek irányába, hogy aztán Malomfalva felé érjék el céljukat az érintett autósok. A türelmesebbek és a törvénytisztelők ezt meg is teszik. Aztán a Szentlélek-Malomfalva útkereszteződésben jön az újabb meglepetés.

Újabb korlátozásba botlanak. Ez már akkora autót sem enged Keresztúr felé, mint az udvarhelyi tiltótábla. Csupán a 3,5 tonna összsúlyú tehergépkocsik térhetnek le. Tehát a legközelebbi útvonal Székelyudvarhelyről Keresztúrra a 7,5 tonnánál súlyosabb autó számára Szováta-Balavásárhely-Segesvár-Héjjasfalva útszakasz megtétele jelenti. Valakinek nem tetszik ez a korlátozás: egyszerűen elfordította a STOP táblát a mező irányába.

Szentlélekre bizonyára azért került ki a 3,5-ös tiltótábla, mert Malomfalván újra veszélyes lett a nagyobb autók számára a falu bejáratától nem messze található híd. A hídjavítást egyelőre három táblával oldották meg: az egyik a szentléleki tiltótábla, a másik az, amivel felhívják a figyelmet, hogy a hídon javítási munkálatok zajlanak. A harmadik a Keresztúr kijáratánál elhelyezett tábla, amely ugyanazt tiltja, mint a szentléleki.

Igen, erről a tábláról van szó.

Meg pár méterrel mellette, a Betfalva-Székelyudvarhely irányába vezető út mellett ott van a másik tiltótábla is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki 7,5 tonna összsúlyú autóval szeretne megtenni Keresztúrról egy 25 kilométeres utat Székelyudvarhelyre, legálisan nem teheti meg. A nyikómenti és a küküllőmenti útszakasz is zárva van előtte. Helyette csakis a Segesvár-Balavásárhely-Szováta útszakaszt választhatja, ami körülbelül 140 kilométer.

Ez az autó tegnap délután ért a székelykeresztúri útelágazáshoz. Önök szerint megfordult?

Lehet, hogy igen. De azt már nem vártuk meg.