Két udvarhelyszéki községben továbbra is otthon marad a diákok nagyja

Frissítette május 28-án, pénteken a Hargita megyei vészhelyzeti bizottság a települések besorolását. Eszerint csupán egy település van 3 és 4 ezrelék között, míg a sárga besorolás 4 településre érvényes keddtől.

Piros forgatókönyv (3-4 ezrelék)

egyetlen településre, Tusnádfürdőre érvényes június 1-ig.

Sárga (1,5-3 ezrelék)

színkód érvényes 25-étől Bélborra június 8-áig. A sárga forgatókönyvvel járó korlátozások érvényesek továbbá Felsőboldogfalván és Siménfalván június 1-éig, illetve Oroszhegyen egészen június 4-éig. A legutóbbi besorolások óta Oklánd zöldült ki.

Zöld (1,5 ezrelékig)

forgatókönyv érvényes a megye összes többi településére.

Ezeken a településeken is kötelező az 5 éven felülieknek a maszk viselése a zárt közterületeken, piacokon, vásártereken, busz- és vonatállomásokon, kereskedelmi egységek területén, közszállítási eszközökön, a munkahelyeken és a megyei vészhelyzeti bizottság által meghatározott területeken, ahol zsúfoltság alakulhat ki. Kivételt képez, ha az alkalmazott egyedül van a helyiségben, olyan betegsége van, ami alkalmatlanná teszi a védőoltásra, nehéz fizikai munkát végez, a szervezetet igénybe vevő körülmények között dolgozik – magas hőmérséklet, páratartalom stb. –, tévébemondó és meghívottja, amennyiben 3 méteres távolságot tartanak egymástól.

Engedélyezett a piacok működése, a vallási rendezvények és zarándoklatok megtartása a járványügyi szabályok tiszteletben tartásával, zarándoklat céljából tilos különjáratok indítása és az alkalmi közszállítás.

Működhetnek a múzeumok, könyvtárak, mozik, filmstúdiók, előadást tarthatnak a kulturális intézmények, népfőiskolák, és szabadtéri kulturális rendezvények tarthatók, a helység kapacitásának 50 százalékán, amennyiben a lakosság 14 napos fertőzöttségi mutatója nem haladja meg az 1,5 ezreléket (zöld besorolás) és 30 százalékos kapacitás engedélyezett, ha 1,5 és 3 ezrelék közötti a település fertőzöttségi mutatója (sárga besorolás).

A kísérleti jelleggel, hivatalos felügyelettel megtartott rendezvényeken a helyiség 50 százalékos kapacitásáig részt vehetnek azok, akik SARS-COV 2 elleni védőoltással rendelkeznek, legalább 15 napja igazoltan átestek a koronavírusfertőzésen és még nem telt el 90 nap azóta, 72 óránál nem régebbi PCR, 24 óránál nem régebbi antigén gyorsteszttel rendelkeznek.

A drive-in típusú, azaz autós rendezvények is megtarhatók, ha az autóban ülő személyek egy háztartásba tartoznak, és nincsenek 4-nél többen.

A szabadtéri előadások, koncertek, fesztiválok és más kulturális rendezvények megtarthatók legtöbb 500 személy részvételével, amennyiben a résztvevők 2 méter távolságot tartanak egymástól, maszkot viselnek, és 10 napja beadatták a védőoltást, illetve 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel vagy 24 óránál frissebb antigén gyorsteszttel rendelkeznek.

Amennyiben a település fertőzöttségi mutatója meghaladja a 3 ezreléket,

a fenti rendezvényeket tilos megtartani.

Tilosak a szabadtéri sportrendezvények, ha a különböző háztartásban élő résztvevők száma meghaladja a 10-et.

Továbbra is tilosak mind szabad-, mind zárt téren a születésnapok és egyéb ünnepségek céljából tartott összejövetelek, esküvők, keresztelők, ünnepi ebédek stb.

Engedélyezettek a felnőtteknek szervezett tanfolyamok, workshopok maximum 50 fő részvételével zárt térben és legtöbb 200 fő részvételével szabadtéren a járványügyi szabályok betartásával azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi mutató alacsonyabb 3 ezreléknél.

A tüntetések megtarthatók a járványügyi szabályok betartásával maximum 100 fő részvételével.

Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi mutató 4 és 7,5 ezrelék közötti, kijárási tilalom van érvényben pénteken, szombaton és vasárnap este 20 és hajnali 5 óra között. A 7,5 ezreléket meghaladó településeken hétköznapokon is tilos a kijárás saját felelősségre kitöltött nyilatkozat, munkahelyi igazolás és megalapozott indok nélkül.

Ahol a fertőzöttségi mutató alacsonyabb 3 ezreléknél, ott megengedett a kávézók, vendéglők működése a kapacitás 50 százalékáig 5 és 24 óra között, beleértve a panziók és szállodák éttermi részét és a teraszokat is.

A 3 ezrelék alatti településeken akár 70 százalékos kapacitással is működhetnek a vendéglátóhelyek, amennyiben mindenki be van oltva legalább tíz napja a védőoltás második dózisával vagy negatív teszttel rendelkezik (legtöbb 72 órája készült PCR, vagy 24 órás antigén gyorsteszt).

Továbbra is érvényes a teraszokon a kétméteres, 6 személyes szabály: egy asztalnál hatan ülhetnek és az asztalok közt kétméteres távolság szükséges.

A diszkók és klubok működése még nem engedélyezett, bizonyos feltételekkel majd június 1-től, amikor újabb lazítások lépnek érvénybe.

Azokon a településeken, ahol a fertőzöttségi mutató 4 és 7,5 ezrelék között van,

pénteken, szombaton és vasárnap csak 5 és 18 óra között működhetnek a kereskedelmi egységek és vendéglátóipari helyek.

7,5 ezrelék fölötti fertőzöttségnél a hét minden napján kizárólag 5 és 18 óra között tarthatnak nyitva a kereskedők és vendéglátók, a házhozszállítás, a köz- és áruszállítás viszont működhet ezen az időszakon kívül is. Tilos az áruházakban és plázákban található játéktermek működése, a játszóházak, beltéri úszómedencék működtetése.

A 4 ezrelék fölötti fertőzöttség esetén bezárnak a sport- és fitnesztermek. 3 ezreléken és az alatt viszont kapacitásuk 50 százalékán működhetnek úgy, hogy a személyek közt 7 méteres távolságnak kell lennie. Amennyiben minden bent tartózkodónak megvan a koronavírus elleni védőoltása legalább 10 napja, akkor 4 méteres távolság tartásával 70 százalékos kapacitással dolgozhatnak. Ugyancsak 3 ezreléken és az alatt működhetnek kapacitásuk felével a szerencsejátéktermek.

A bölcsődék és délutáni iskolák működése engedélyezett a járványügyi szabályok betartásával.

A tanügyi intézményekben, ha 7 egymást követő napon 3 COVID-19 fertőzést észlelnek, 14 napra bezárják az épületet, azoknak a diákoknak, akiknek nincs lehetőségük hazautazni, szállást és alapellátást biztosítanak elkülönítésben. Ahol lehetséges, lehetővé kell tenni a távmunkát, és ahol 50 személynél többen dolgoznak, ott a csúsztatott váltásban való munkát.

A szabadtéri sporteseményeken engedélyezett a közönség részvétele a stadionok kapacitásának 25 százalékáig, amennyiben mindenki legalább 10 napja megkapta a védőoltás második adagját, 72 óránál frissebb negatív PCR-, 24 óránál frissebb antigén gyorsteszt-eredménnyel rendelkezik. Kivételt képeznek a kísérleti jelleggel megtartott sportesemények, amelyekre külön szabályok érvényesek. A professzionális sportolók szabadtéri és beltéri edzéstevékenysége engedélyezett, amennyiben 7 méteres távolságot tartanak egymástól.

A védettséget, illetve a negatív teszteredményt minden esetben, amikor feltételként van megszabva, papíron vagy elektronikus formában kell tudni igazolni.

Az oktatási forgatókönyveket

is közölte határozatában a megyei vészhelyzeti bizottság. Eszerint május 31-e és június 1-je közötti tanítási héten Udvarhelyen továbbra is minden tanintézmény az egyes forgatókönyvet alkalmazza.

Május 5-étől három helyett két forgatókönyv szerint zajlik az oktatás, miután a – lényegében megegyező – sárga és piros, avagy kettes és hármas forgatókönyveket összevonták.

Az egyes variáns szerint minden napközis és iskolás gyermek tantermi oktatással kezd, míg a kettes forgatókönyv szerint a napközisek, elemi osztályos tanulók, valamint a végzős diákok tantermi oktatással, a többiek online tanulnak.

A friss határozat melléklete szerint Udvarhelyszéken már csak Oroszhegy és Siménfalva községekben alkalmazzák a kettes forgatókönyvet, minden más településen az egyest, azaz minden óvodás és iskolás teljes létszámban mehet iskolába az egészségügyi óvintézkedések betartásával.