Fókuszban a zongora

Alexa Stier, fotó: a zongoraművész honlapja

Két további koncerttel várja a zenekedvelőket áprilisban a Székely Filharmónia, írják közleményükben.

Április 21-én, vasárnap

szimfonikus hangverseny lesz a Művelődési Házban 18 órától. A bérletes hangversenyen Alexa Stier szólista zongoraművész lép fel, vezényel Theo Wolters.

Stier Alexa-Dorottya Szatmárnémetiben született, az Aurel Popp Művészeti Líceum tanulója volt, majd az edinburgh-i Erskine Stewart Melville Schoolban végezte középiskolai tanulmányait a Silvestri-ösztöndíj révén. Egyetemi alapképzését a Skót Királyi Konzervatóriumban szerezte meg. A Yale School of Music-ban (USA) fejezte be mesterképzését, ahol 2021-től doktori tanulmányait végzi. Alexa jelenleg a princeton-i New School for Music Study zongoratanára, és a szatmárnémeti ContemporArt Kamarazenei Fesztivál alapítója és művészeti vezetője.

Olyan zenekarok szólistájaként lépett fel Európában és az Amerikai Egyesült Államokban, mint a Royal Scottish National Orchestra (Egyesült Királyság), a New Britain Symphony Orchestra (USA), Kelvin Ensemble (Egyesült Királyság), a kolozsvári Transilvania Filharmónia és a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia. Az Orléans-i Nemzetközi Zongoraverseny Maurice Ohana-különdíjasa az udvarhelyi közönségnek egy, a Szent István teremben megrendezett szólóesttel mutatkozott be 2022-ben.

Theo Wolters holland karmester 1955-ben született, jeles zenészcsalád legkisebb gyermekeként. Fiatalon kezdett trombitálni a helyi fúvószenekarban, amelynek édesapja volt a karmestere. Ezt követően a Maastrichti Konzervatóriumban végezte trombitatanulmányait, ahol kitüntetéssel diplomázott.

Zenekari pályafutásával egyidejűleg karmesteri tanulmányokat is végzett. 1998 óta rendszeresen dolgozik vendégkarmesterként és vezényel olyan neves rézfúvós együtteseket, mint a Royal Concertgebouw Orchestra Brass. 2004-től 2012-ig Mariss Jansons segédkarmestere és helyettese volt az amszterdami Királyi Concertgebouw Zenekarnál, ami egyedülálló lehetőséget biztosított számára, hogy a legmagasabb szinten tökéletesítse karmesteri képességeit.

Április 26-án, pénteken,

ugyancsak 18 órától Székely Attila zongoraművész koncertjére várnak a Városháza Szent István termébe. Ez a hangverseny is bérletes.