Két személyt élesztettek újra a mentősök

Nehézlégzés, autóbaleset és öngyilkossági kísérlet miatt kerültek sokan mentőbe a múlt héten.
Fotó: Pál Edit Éva | archív

A szív- és érrendszeri megbetegedések álltak a 2018. október 28. és november 4. közötti héten is a Hargita megyei mentőszolgálat statisztikájának az élén. Hét személy infarktus, harminchét magas vérnyomás, tizenegy agyvérzés miatt került mentőbe.

Csonttörés tizenegy volt, trauma és nehézlégzés huszonkilenc, epilepsziás roham négy, lázas eset harminchét, ájulás, rosszulét pedig huszonnégy. Kómába hárman estek, tápcsatornai vérzés, hasmenés és asztma miatt ugyancsak három-három személyhez hívtak mentőt. Rángógörcsöt tizenhárman kaptak, allergiás reakciótól öten, égéstől ketten szenvedtek. Mérgezés is volt, illetve ittas állapotban tizenegy embert vittek kórházba.

Ütöttek és elütöttek

A betegségeken kívül külső hatások miatt is érte baj az embereket. Autóbaleset történt bőven, hat balesetben öt személy sérült meg, és testi sértés miatt tízen kerültek mentőautóba. Öngyilkosok négyen akartak lenni, mindannyian akasztással próbálkoztak, két személyt megmentettek. Közterületről tizennégy személyt vittek el.

Négy személyen nem sikerült segíteniük, két ember életét azonban megmentették a helyszínre érkező mentősök.

Amennyiben súlyos lelki nehézségekkel küzd, az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja, vagy közeli hozzátartozójának, ismerősének öngyilkosságra utaló jeleket fedez fel viselkedésében, forduljon valamely lelkisegély szolgálathoz.

Székelyudvarhelyen a telefonos éjszakai lelkisegély-szolgálattól kérhet segítséget a 0754-800 808 és 0723-800 808 telefonszámokon, – ingyenes konzultáción vehet részt a székelyudvarhelyi családsegítő szolgálatnál, vagy fordulhat az Erdélyi Életvédők Egyesületéhez.

És hogy ne csak a rossz dolgokat említsük, tizennyolc esetben az érkező élethez, vagyis szüléshez riasztották a mentőszolgálat munkatársait.