Két perccel a fűtésszezon előtt

Még nem tudják, hogyan, de abban egyetértettek a tanácsosok, hogy meg kell menteni az Urbanát a csődtől.
Fotó: Pál Edit Éva

Újabb másfél órás vita után véget vetettek a hónapok óta tartó huzavonának, és elvi konszenzusra jutottak a helyi tanácsosok a csütörtöki rendkívüli tanácsülésen, amelyet az RMDSZ frakció kezdeményezésére tartottak a városházán. Az Urbana Rt. körüli jogi helyzet megvitatása és az erre vonatkozó tanácshatározat elfogadása után a bajos pénzügyekre, a csőd elkerülésének módozataira is kitértek a tanácsosok.

Történt ez annak ellenére, hogy az MPP frakció nevében Mike Levente már a legelején elmondta: szerinte az RMDSZ felvetése csupán „látszat dolog, politikai húzás, ami nem oldja meg a problémát”. Mike azt sugallta, hogy nincs szükség a vezetőség cseréjére, mert most is van vezetőtanácsa az Urbanának. Nem ezzel kell foglalkozni, hanem pénzt biztosítani, hogy induljon el a fűtés, mondta. A látszólagos ellenzés ellenére végül az MPP frakció is megszavazta a határozatot.

Hajdó Csaba – Ölvedi Zsolt frakcióvezető hiányában – kiállt az RMDSZ javaslata mellett és az EMNP frakció támogatásáról biztosította azt, azzal nyomatékosítva, hogy a hivatal gazdasági igazgatója, Szilágyi István és Venczel Attila jegyző is pozitívan véleményezték. Hajdó szerint nem a döntések sorrendjéről kellene vitatkozni, az politikai kérdés, viszont kéri, hogy a szavazatokért cserébe a rendes tanácsülésen a fűtés egységárának megemelése kerüljön újra napirendre.

A szavazás előtt Péter Balázs módosító javaslatot nyújtott be, szerinte a vezetőtanácsnak nem öt, hanem három személyből kellene állnia, mert ez felel meg az érvényes alapító okirat előírásainak. Javaslatát azzal a kockázattal nyomatékosította, hogy a cégbíróság visszadobhatja az új vezetőtanács bejegyzését, és emiatt nehogy lecsússzanak a fűtés elindításáról. A tanács végül többségi szavazattal elvetette a módosítást, így maradt az öttagú változat.

Az új vezetőtanács tagjainak kiválasztására hivatott bizottság ugyancsak öttagú, mindhárom frakció egy-egy személyt nevezett meg: az MPP Orbán Balázst, az RMDSZ Derzsi Lászlót, az EMNP Ölvedi Zsoltot. A hivatal részéről – miután Szilágyi István gazdasági igazgató nem vállalta a felkérést – Gergely Hajnalt, a személyzeti osztály vezetőjét és Veimberger-Pálfi Noémit, a hivatal és a tanács közötti kapcsolattartó személyt választották be. A bizottság feladata, hogy megalakulásától számítva legfeljebb 90 napon belül új vezetőtanácsa legyen az Urbanának.

A jegyző ezúttal is hangot adott véleményének, hogy fontos elhárítani a jogi bonyodalmakat, de, ami ennél is sürgetőbb, hogy ha meg akarják menteni a céget, a következő rendes havi tanácsülésen (szeptember 26.) dönteniük kell a költségvetés módosításáról, a pénzek átcsoportosításáról.

De miért is jutottunk ide?

A tanácsülésen jelen volt az Urbana vezetősége, Hadnagy Gábor vezérigazgató, Németi Zoltán gazdasági igazgató és Zakariás Zoltán volt vezetőtanács-tag (és EMNP-s megyei tanácsos). „Nem vagyunk betegek, nem megsegíteni kell, hanem egyenes irányban haladunk a csőd felé. Gyors és törvényes döntést hozzanak” – kérte a tanácstól Németi Zoltán, miután röviden beszámolt a cég aktuális helyzetéről. Elmondása szerint, ha nem tudják kifizetni a tartozásaikat, a villany-, a gáz- és a biomassza-szolgáltató is kopogtatni fog a pénzéért, és elzárhatják a csapot, “két perccel a fűtésszezon előtt”. Másrészt, a termelési ár alatt nem tudnak szolgáltatást nyújtani, ezért égetően szükséges a múlt télen már felmerült, de (ismeretlen okokból) elhalasztott áremelés.

Ezt több körülmény is indokolja: 2015-16-ban csökkent a gigakalória ára, miközben folyamatosan emelkedtek a munkabérek, az energiaárak, különösen a gáz ára 2018-ban, illetve a vízszolgáltatás átkerült az Urbanától a Harvíz-hez. Mivel a nyár folyamán nem is lehettek jelentős bevételeik, ezért a pozitív mérleg eleve képtelenség, már csak a veszteségen tudnak enyhíteni – fejtette ki Németi.

Ezzel kapcsolatban Derzsi arra emlékeztetett, hogy ha a városvezetés 2018 decemberében napirendre tűzte volna az áremelést, akkor – az Urbana becslése szerint – 990 ezer lejjel több bevételt tudtak volna megvalósítani, ami hozzávetőlegesen annyi, mint a kérdéses mentőcsomag összege. Magyarán: most nem is lenne szükség rá. Az áprilisi áremelés már nem változtatott volna a helyzeten, hiszen a nyári bevételkiesés mindössze 44 ezer lejre rúgott – tette hozzá, válaszképpen Biró Jolán tanácsos felvetésére.

Mi legyen, ha már így alakult?

Rögtön a napirendre tűzött tanácshatározat elfogadása után, Derzsi László frakcióvezető bejelentette: az RMDSZ újabb tervezetet nyújt be, amelyben 1 millió lejes törzstőkeemelést javasolnak a korábbi tanácsüléseken emlegetett 800 ezer lejes hitel helyett, a kétszázezres különbözetet pedig a hatékonyság növelésére, eszközök beszerzésére, felújítására szánnák.

Venczel Attila jegyző tisztázta, hogy a tanács valóban szabadon dönthet arról, hogy milyen címen nyújt segítséget, de tőkeemelésről szerinte nem lehet még dönteni a szeptemberi rendes tanácsülésen, mert állami segélynek minősül, és a versenyhivatal jóváhagyása szükséges hozzá, ami több időbe telik.

A tanácsosok között éles vita alakult ki arról, hogy hitel vagy tőkeemelés formájában kellene megoldani a problémát. Derzsi szerint a hitel nem a legjobb megoldás, sem jogi, sem gazdasági szempontból, és mert egy sor egyéb problémát vet fel. Péter Balázs viszont arra emlékeztetett, hogy törzstőkeemelés miatt már folyamatban van egy eljárás (szerk. megj.: az Udvarhely napilap ügye), ezért óva inti a kollégákat, hogy egy veszteséges céget így mentsenek ki, nehogy saját vagyonukkal feleljenek majd.

A vitát végül Hajdó Csaba próbálta csillapítani, hangsúlyozva, hogy csak a részletkérdésekben vannak nézeteltérések. Hozzászólása után Benedek Árpád Csaba ülésvezető rövidesen be is rekesztette az ülést. A frakciók közti egyezség értelmében a szeptember 26-ai rendes havi tanácsülésen napirendre kerülhet a sokat halogatott (elmulasztott?) fűtésár emelése, valamint a pénzügyi segély módja is.