Két Mérleg és egy Skorpió: mit mondanak az RMDSZ-es polgármester-jelöltekről a csillagok?

Köztudott, hogy a középkorban számos királyi-császári udvarban élt asztrológus, akinek feladata mindenekelőtt az volt, hogy az uralkodó politikai döntéseit segítse, befolyásolja, esetleg megakadályozza, a belátható csillagállás szerint. IX. Károlynak ott volt Nostradamus, de Nagy Sándornak, Mátyás királynak, I. Erzsébetnek és Ronald Reagannek is volt csillagvizsgálója. Bár manapság a vezetők legfeljebb titokban konzultálnak asztrológussal, az átlagember mégis szívesen – és főleg kedvtelésből – olvassa el a napi horoszkópot. Ezért is döntöttünk úgy, hogy ma, a székelyudvarhelyi RMDSZ-előválasztás napján megnézzük, hogy a három polgármesterjelölt csillagjegye milyen személyiségtípust takar, azaz milyen vezetővé válnának, milyen erősségeik és gyenge pontjaik vannak az asztrológia tükrében. Figyelem: a következő írást saját belátásra kell komolyan venni.

Hogy állnak most a bolygók-csillagok? Lesz-e rendszerváltás?

Elöljáróban annyit elmondhatunk, hogy, bár nem ismerjük az RMDSZ asztrológusait, az előválasztás meglehetősen érdekes időpontra került: holnap, április 8-án újhold lesz a Kos jegyében, ugyanakkor azonban teljes napfogyatkozásra is sor kerül, amely Észak-Amerikában és Közép-Amerikában lesz megfigyelhető az égen. Mit jelent ez az előválasztások tükrében? 

Az újhold mindig egy új kezdetet, tiszta lapot kínál, amikor érdemes célokat kitűzni, új fogadalmakat tenni, és általában bármiféle új dologba fogni, hiszen ilyenkor termékeny – égi – talajt találunk ötleteinknek. Ugyanakkor az újhold a teljes sötétség pillanata is, amikor a látatlanban alakul az új fény: ilyenkor a Nap fényét visszatükröző Hold egyáltalán nem látszik az égen. A naptárakban fekete körrel jelölik az újholdat. Kiváló alkalom ez a megújulásra, az újrakezdésre, egy új ciklus átgondolt megalapozására.

A Kos jegye, amelyben most a Nap jár, az állatkör első jegye, az állatövi újév jelölője, a kezdetek kezdete. Átvitt értelemben az a pillanat, amikor a csíra utat tör magának a földből: a Kos tüzes jellege mindig egyfajta áttörtést, megrepesztést, hasadást jelöl. Még akkor is, ha a Kos éppen fejjel megy a falnak. A Kos jelleg általában energikus, ösztönös, határozott, szenvedélyes, rosszabb esetben impulzív, állhatatlan, erőszakos, önfejű. A Kos szeret játszani, spontán, dinamikus, a határokat azért tartja fontosnak, hogy átlépjen rajtuk. Uralkodója a Mars, a háború istene: a Kos jellegű emberektől nem áll távol tehát a harcias önképviselet, az eszmékért való háborúzás, a vezetői szerep vállalása. 

Ha ezeket a jellemzőket az újhold frissességével társítjuk, azt mondhatjuk, hogy a mai nap előkészíti a holnap új vezetőit, akik képesek megtörni az eddigi rendet. Azonban mindezt beárnyékolja a teljes napfogyatkozás.

Csillagászati értelemben napfogyatkozás akkor következhet be, amikor az újhold fázisa van, de nem minden újholdkor van napfogyatkozás. Az égi jelenség asztrológiai értelemben csökkenti a Nap erejét (ami a Kos jegyében jár most), energiahiányt, elgyengülést eredményezve. Mivel a Hold eltakarja a Napot, átvitt értelemben pozícióváltás alakul ki az energikus központ és az abból fényt kapó hold-udvar között. A közvélekedés az, hogy a napfogyatkozások ideje alatt fontos, történelemformáló eseményekre is sor kerülhet.

Az égen azonban számtalan más bolygó van, amelyek különböző módon hatnak vagy nem hatnak egymásra. Az újholdra és a napfogyatkozásra leszűkítve a kört, feltehetjük mégis a kérdést, hogy milyen változásoknak, új kezdeteknek ágyaz meg a mai nap? Nos, ezt tegye össze magának mindenki a saját fejében. És holnap térjen vissza rá.

Kik csapnak össze?

Az előválasztásokon az RMDSZ-es polgármesterjelöltek, születési sorrendben, a következők: Demeter István (1967.11.17.), Ilyés Szabolcs (1979.10.07.) és Szakács-Paál István (1984.09.27). A hagyományos asztrológia szerint tehát egy Skorpió és két Mérleg száll ringbe a választók szavazatáért, a kínai állatkör szerint pedig két Kecske (Döme és Foreszt) és egy Patkány (Szinusz) méretteti meg magát. Elemzésünk a klasszikus csillagjegyek jellemzőire fog kitérni, de a vezetői véna apropóján hadd idézzünk be pár mondatot a kínai tipológiából is:

„A kínai horoszkópban a kecske a béke, a harmónia és az elégedettség szimbóluma. Ezért az e jegy alatt született emberek igyekeznek fenntartani a harmóniát környezetükben, és kiváló közvetítők a konfliktusok megoldásában. Általában pozitívak és kedvesek és jók lehetnek a problémák megoldásában és a stressz kezelésében.”

Illetve:

„A patkány jegyében született emberek általában jó vezetők, és nagyon sikeresek lehetnek az üzleti életben vagy vállalkozásban. Emellett hűségesek és megbízhatóak, ami nagyszerű barátokká és kollégákká teszi őket.”

Soha rosszabbat…

A Skorpió halálos fullánkja szükségszerű, de kíméletlen változást hoz?

A Skorpió jegyűeket sok előítélet övezi, és bár a politikai korrektség azt mondatja velünk, hogy jogtalanul, valljuk be: mindannyian találkoztunk már olyan Skorpióval, aki félelemre adott okott. Roppant intelligens, misztikus, intenzív, erős emberek, akik képesek megújulni a legkönyörtelenebb körülmények között is. Csakhogy ennek a regeneráló szupererőnek ára van: a Skorpiók sokszor tartózkodók, bosszúállók, manipulatívak, akik jól tudják, hogy pontosan oda kell szúrni, ahol fáj. Nem hiába van nekik fullánkjuk: egy jól irányzott lövés az ellenfél irányába, és máris kész a halálos – lelki – seb. A Skorpió archetípusát a halállal és a szexualitással is asszociálják, de mivel előválasztásokról van szó, maradjunk most inkább a tisztességesebb vezetői kvalitások mezején.

A Skorpiót hagyományosan a Plútó és a Mars uralja: egyik a halál, az alvilág, az átalakulás, az átlényegülés bolygója, a másik, mint említettük, a háborúé, az erőé és az energiáé. A kettőt összetéve a tüzes víz jellegű Skorpióról elmondhatjuk, hogy akaratát mindig érvényesíti, akkor is, ha ez bizonyos értelemben, bizonyos területen teljes megsemmisülést feltételez. Mivel a Skorpió képes minden körülmények között Főnix-módjára újjászületni, biztosak lehetünk, hogy e jegy szülötte olyan vezető lesz, aki bármilyen vereséggel szembenéz, majd azokon fölülkerekedve, megújult erővel lát újból hozzá végrehajtandó feladataihoz.

A Skorpió azonban meglehetősen makacs és bizalmatlan, zárkózott és óvatos, nehezen lehet hozzá közelférkőzni, azonban annak, akit barátjának fogadott, örök hűséget biztosít. Kivéve, ha hátbaszúrják. Akkor bosszú lesz vacsorára, hidegen tálalva. És mivel a Skorpió mély emberismerő, számíthatunk arra, hogy nem direkt módon, hanem sokkal rafináltabban, szinte váratlanul fog megfizetni. Jobb nem bolygatni.

Az alvilág jó ismerője, a hideg és nyirkos helyek lakója, a sötétségben és a mélységekben menedéket találó Skorpió az emberek veséjébe lát, nem ijed meg hamar, és képes olyan dolgokat is elviselni, amelyektől mások futva menekülnek. Szívós, kitartó és erős, képes a pokol mélyére lemenni, hogy bölcsebben jöjjön fel onnan: ez kifejezetten előnyére válhat vezetői pozícióban, ahol a látszatokon túl a valós, sokszor visszataszítónak ható szükségletekkel kell besároznia a kezeit. A Skorpiót nem lehet átverni, remek intuíciója azonnal kiszúrja a hamis embereket. Számíthatunk arra, hogy az a csapat, aki a Skorpió köré szerveződik, átment már a tűzpróbán.

A bátor Skorpió képes átalakítani önmagát, újra és újra. Környezete tiszteli, felnéz rá, de egy kicsit tart is tőle, és arroganciáját olykor nehezen viselik. Amennyiben képes felülemelkedni alattomosabb késztetésein, és arzenálját a kegyetlenség helyett a fundamentum átalakítására használja, a Skorpió igazi, szinte misztikus bölcsként állhat helyt a vezetői szerepben. A kígyó csúszása-marása helyett a sas szárnyalása és rálátása élteti majd, és ezzel másokat is felemel, megmutatva, hogy mélységek nélkül nincs igazi magasság.

Mérleg: törekvés az egyensúlyra mindenek előtt

Tévhit, hogy a Mérleg mindig kiegyensúlyozott, oszlassuk is gyorsan szét az illúziókat. Gondoljuk csak egy patikamérlegre vagy akár egy kofa mérlegre, amelynek két serpenyőjét szeretnénk egyensúlyba hozni. Kellenek hozzá megfelelő súlyok, némi kísérletezés, és persze a szerencse, hogy a belső érzékeny mérőműszer is helyesen működik. Mindehhez tegyük hozzá az árus jóindulatát, hogy tényleg azt mutatja a kijelző, amit mér, és előzetesen nem történt titkos átállítás.

A Vénusz-uralta Mérleg levegő jegy, és mint ilyen, igen kedveli a társaságot, az embereket, a szociális hálója az egyik legnagyobb erőssége és büszkesége. Egyszerre intellektuális és esztétikai érdeklődésű alkat, a szépség bolygója természetesen vonzóvá is teszi, miközben ő maga is vonzódik a szép – olykor felszínes – dolgokhoz. A társalgás nagymestereként a Mérleg képes bárkinek olyan tükröt tartani, amiben az illető, a nagybetűs Másik gyönyörködni tud, főleg saját magában. Jó azonban tudni, hogy a Mérlegnek általában nincsenek rossz hátsó szándékai. Leginkább egy nemes célért, egy közös ügynek akarja megnyerni a másikat, nem pedig azért, hogy leuralja azt. Békére, harmóniára, egyensúlyra törekszik mindenkor, és ezt szellemi szabadság révén éri el, levegőt hagyva mindenkinek, az élni és élni hagyni elv mentén. 

Ha egy társaságban valaki a békítő szerepét vállalja, az általában a nagylelkű Mérleg lesz, akiknek elsősorban azért fontos az esztétikai jelleggel is bíró harmónia, mert lelkében nem tudja túl sokáig elviselni a feszültséget, a konfliktust. Rossz esetben beadja a derekát és kompromisszumot köt a béke kedvéért, akkor is, ha ez önmaga feladásával jár. Ha nem vigyáz eléggé, a Mérleg társ- és társaságfüggő lehet, és az egyetértés oltárán feláldozhatja az önállóságát. Végül is béke az, ha csend van, nem? A Mérlegnek nagy kihívást jelent egyedül döntenie, vezetőként talán jobban támaszkodik csapatára, mint más jegyek.

A Mérlegek jó megjelenése, diplomatikus hozzáállása rendkívül előnyös lehet számukra vezetői pozícióban. Bizalomgerjesztő arcukkal sokakat megnyernek a nagyobb Ügy érdekében, rendkívül jól reprezentálnak, ügyesen lavíroznak – mérlegelnek –, és emiatt könnyedén veszik a politikai pálya akadályait is. Az Ügy azonban mindig egy kicsit magasztosabb annál, amit az átlagember magáénak gondolhat: a Vénusz végül is a művészet bolygója, és a művészet nem úgy létszükséglet, mint az oktatás, az egészségügy, az infrastruktúra, a társadalombiztosítás…

Hagyományosan a Mérleg az igazságosság, az igazságszolgáltatás jegye is: számíthatunk tehát e jegy szülötteinek fokozott igazságérzetésre, jogismeretére, transzparenciájára, objektív értékítéletére. A Mérleg minden oldalt megvizsgál, mielőtt döntést hoz, egyensúlyoz az eltérő nézőpontok között, és lehetőleg a konszenzus felé mozdul, persze csak akkor, ha ez nem ütközik törvénybe. A szélsőséges eszmék és emberek távol állnak a Mérlegtől, akárcsak a rútság, az igénytelenség, a minőség hiánya. Nehéz elképzelni egy csapkodó-zokogó Mérleget: ahhoz nagyon ki kell legyen billentve saját tengelyéből, a Mérleg sokszor önmaga előtt is reprezentál. A konfrontáció nem a Mérleg erőssége, ha teheti, kerüli is, mint ördög a szenteltvizet. A Mérleg álma a társadalmi igazságosság, a könnyed, légies létezés, amelyben az élet habosabb oldalára is jut elég idő, keret és energia.

És tényleg, jelent mindez valamit?

Hogy kire kerül majd a pecsét és milyen megfontolásból? Lesz-e valaki Udvarhelyen, aki csillagjegy alapján szavaz? Nem tudni. Aquinói Szent Tamás soraival zárnám ezt a kis asztrológiai kitérőt, ami nemcsak a mai napra, hanem a közelgő kampányidőszakra is szellemi táplálékként hathat:

Az emberek többsége szolgája a szenvedélyeknek, amelyek az érzéki vágy függvényei és amelyekkel az égitestek együttműködhetnek. A bölcsek, akik az ilyen szenvedélyeknek ellen tudnak állni, ritkák; ezért van az, hogy az asztrológusok sok dologban előre megmondhatják az igazat, főleg pedig általánosságban. De nem minden esetben, mert semmi sem akadályozza meg az egyes embert abban, hogy szabad akaratával ellenálljon a szenvedélynek. Ezért az okos asztrológusok azt mondják, hogy »a bölcs uralkodik a csillagokon«, de csak annyiban, amennyiben uralkodni tud a szenvedélyein.”

FIGYELEM

A cikket közszolgálati természeténél fogva minden látogatónk szabadon olvashatja, de ha támogatni szeretnéd munkánkat, megteheted itt egy előfizetésselMost épp akciós: az éves előfizetéssel 5 hónapot ajándékba adunk.