Két hét múlva nyitja kapuit a FeZen!

Fotó: a fesztivál Facebook-oldala

Az 1997 óta futó székesfehérvári fesztivál most is július utolsó hetén, július 26. és 30. között dübörög és a tavalyi jubileum után emberibb arcát fogja mutatni: visszatérhet a kempingezés és újból csak egy nagyszínpad lesz.

De az milyen?!

Minden napra nem jut nemzetközi sztár, de remélhetőleg, a magyar zenekarok és fellépők is mind mágnesként vonzzák az embertömeget. Szombat esti csúcsként, a 2018-as felejthetetlen koncertjük után visszatér a Helloween. A német metálbanda 1984 óta megállíthatatlanul nyomul előre, ismét Kiskével a soraiban, aki másfél évtized és négy szólóalbum után épp a ’18-as fezenes fellépést is soraiban tudó turnéval tért vissza a csapatba. Annyira tökéletes volt az a koncert, annyira magasra tették a lécet, féltettük őket, hogy képesek lesznek-e még egyszer megugrani, de a banda azóta is aktív, szombat este pedig meg is bizonyosodhatunk erről. Egy kis ízelítőnek ide kattintva megtalálod az akkori koncert emlékezetes fináléját a narancslufikkal, de a teljes felvételt is megtalálhatod ugyanitt.

A felvezetés sem lesz kismiska, hisz a Depresszió és a Hammerfall fog fellépni előttük. Amikor Joacim elénekelte a „Hol van a szó” slágert, a svéd power metál képviselői azok szívébe is belopták magukat, akik korábban nem ismerték őket. Így ha a Pokolgépnek nem is jutott hely a line-upban, talán mégis felcsendülhet ez a nóta is.

Ez viszont biztosan: „People killin’, people dyin’, children hurt and U hear them cryin’”, ugyanis csütörtök este fellép a Black Eyed Pies. Az amerikai hip-hop formáció népszerűsége határtalan a kétezres évek eleje óta, még akkor is, ha azóta Fergie kiszállt, a slágereket futószalagon gyártják.  Arról nincs információnk, hogy zenekarral jönnek-e, mert tapasztaltam már, mennyire tud ütni a hip-hop, ha élőben játsszák, de ha nem, szerintem akkor is többezred magammal mondhatom, így is szívesen látjuk őket.

Ugyancsak a nagyszínpadon zenél a Road, Bagossyék és Majka is, a többi helyet magyar fellépőkkel töltötték fel az Y-generációnak.

Lesz élet a sátorban is,

ahol igazi maratoni napokat hirdettek meg, ugyanis 12 órán keresztül fog szólni valami. A koncertek sorát Leander kezdi, de szerdán minden valószínűséggel Beton.Hofira fog teljesen megtelni a hely. A csütörtök már húzósabban kezdődik: Deák Bill, Lord, Totális Metál és Belga a felhozatal. Azt tudjuk, hogy a csütörtök már egy kicsi péntek, ez így lesz a FeZen sátrában is.

Pénteken délután 30 év zenélés, közel 1.000 koncert után utoljára tépi a húrokat Körmöczi Péter, a Cadaveres frontembere, mielőtt végleg szögre akasztja gitárját. Budapesttől már májusban elbúcsúztak, még egy esztergomi és ez a fezenes fellépésük maradt, amelyen minden korábbi zenésztársa, aki játszott a zenekarban, tiszteletét teszi, így kihagyhatatlan program. Mint ahogy az ezt követő két koncert is.

A Music TV hőskorában hasító, grunge-on felnövő Ugly Kid Joe már kezdett évente járni Magyarországra, de a kovid megszakította ebbéli szokásukat, így kiéhezve térnek vissza. Ennyire nem lehet kiéhezve az MTV-generáció másik nagy kedvence, hisz a Guano Apes a két évtizeddel ezelőtti Sziget fellépések után is előszeretettel jön Budapestre, legutóbb decemberben ajándékozott meg eszméletlen koncerttel. A deszkások himnuszát megszülő németek abban is úttörők, hogy az első banda volt, amelyik ilyen karizmatikus nőt tolt ki a frontra Sandra személyében. Hét éve már felléptek a FeZenen, akkor Sandra jelentette be a nagyközönségnek az első magyar aranyérmet, amit az épp zajló riói olimpián szerzett Szász Emese.

Szombaton egy délutáni időpontot kapott a New York-i hardcore-punk legenda, a Cro-Mags. Nem is lennének igazi punkok, s még inkább amerikaiak, ha nem kísérné botrány útjukat: közel négy évtizednyi zúzás után az alapító Flanagan beperelte társait, hogy át akarják venni tőle a hatalmat. A pert megnyerte, társait elveszítette, de az együttes történelme töretlen, most pedig megtapasztalhatjuk, mennyi energia van még a jó öreg legendában. Éjfélkor az örökifjú öregek is színpadra lépnek majd, hogy levezényeljék a legnagyobb össznépi éneklést. Balázs Klárit és Korda Gyuri bácsit ugyan megelőzte MicRobi a Reptér eléneklésével a FeZen rádió ébresztőjében 5 évvel ezelőtt, de most ez sem lesz rossz.

A FeZen csarnok szaunájához

a zenei aláfestést most is válogatott zenekarok adják, a teljesség igénye nélkül fellép itt a Lazarvs, Dorothy, Dying Wish, Salvus, Junkies, az A-betűsök: Auróra, Archaic, Alcohol, és itt melegíthetünk be Cro-Magsre a Don Gattoval, itt lesznek a Paraba-bulik is. Hiába zárt be kovidkor végleg a fehérvári kultikus szórakozóhely, a lemezjátszó pörög tovább, így a fesztivál sem maradhat Embryo nélkül.

Kedvenc helyszínünkön, a kerthelyiségben

lesz csak igazán nagy élet. Mert az nem csak egy találkozó pont vagy italpult, hanem az igazi zenei csemegék is fognak ott felcsendülni, már-már törvényszerűen. Takáts Tamás biztosan hozza a szájharmónikáját, a Firkin Virágja a hegedűt, Anett & Livi a System repertoárt, a Discover Band a retró diszkót, a Paradicsom az örökzöld slágereket, a Raklap háromszéki poszt-punkot ágyasztaltévével, a lassan negyven éve pörgő Arató Bandi bácsi pedig a videodiszkóját, a helyi Diabolus in Musica meg egyszerűen csak az igényes zenét. Utóbbiakkal itthon is találkozhattok augusztus hatodikán a Jámbor tehénben, de a többi produkcióval szinte kivétel nélkül csak a FeZen kerthelyiségében.

Nagyvonalakban ez a zenei produkció:

talán 72 koncert és több tucatnyi dj. Most jól felköptem és beálltam alá, mert hangoztatom hosszú évek óta, hogy fesztiválra nem a koncertek miatt kell menni. De ezt a FeZent másképp már nehéz beharangozni, mert ha a rádiósok nem térnek vissza az ébresztő műsorukkal, akkor itt is csak sokszínű koncertek sokasága lesz sokszínű karszalagosoknak, elvesz a fesztivál feeling, amit nem nagyon szeretnénk, hisz eddig is minden egyeztetés nélkül tudtuk, hogy kikkel találkozunk itt évente, akik a világ különböző pontjairól érkeztek egy tartalmas „osztálytalálkozóra”.

Amúgy bérlet is, napijegyek is kapható még, a fesztivál honlapján a teljes program is megtalálható. A helyszín változatlan és nagyon előnyös, mert gyakorlatilag a fehérvári vonatállomás mellett van. Aki nem hiszi, jöjjön és járjon utána!