Két gyerek és egy anya halt meg Temesváron

Evakuálnak egy temesvári lakótömböt, miután gyanús körülmények között életét vesztette két gyerek és egy felnőtt, és több ott lakó személyt kórházban ápolnak – jelentetette be hétfőn Raed Arafat, az Országos Sürgősségi Igazgatóság (DSU) vezetője.

Evakuálták a tömbházat
fotó: stirilekanald

Egyes lakók szerint az esetek azzal függhetnek össze, hogy nemrég kártevőirtást végeztek az ingatlanban.

Arafat elmondta: az épületből mindenkit evakuálnak, és orvosi ellenőrzésnek vetnek alá. A lakásokban méréseket végeznek.

Dr. Florin Crişan, a temesvári mentőszolgálat szóvivője szerint már szombaton több hívást kaptak a szóban forgó a panelházból.

Egy hároméves gyerek szülei kihívták szombaton a mentőket, de megtagadták a gyerek kórházba szállítását. Este ismét telefonáltak a 112-re, de a gyerek a kórházba szállítás után elhunyt. Egy másik gyereknél, egy kilencnapos újszülöttnél, arra gyanakodtak, hogy megfulladt az anyatejtől, és fel sem merült esetleges mérgezés lehetősége. Hétfőn az egyik gyermek édesanyja is életét vesztette (az Agerpres szerint a háromévesé, a Mediafax hírügynökség szerint pedig a 9 naposé) ugyanolyan tünetek miatt hívta a mentőket, amilyenek két nappal korábban gyermekénél is jelentkeztek, de mire a mentőcsapat kiért, az anya is meghalt – részletezte a szóvivő.

Tizennégy személyt a sürgősségre szállítottak, hogy orvosi kivizsgálásnak vessék alá őket. Az épületbe csak azt követően térhetnek vissza, hogy a hatóságok elvégezték a szükséges ellenőrzéseket.

A Temes megyei alprefektus a Mediafaxnak azt nyilatkozta, feltehetőleg rovarirtó szert használtak korábban a tömbházban – mondta Daniel Cristian Franțescu. Ugyanez a cég még két szórakozóhelyen végzett rovarirtást nemrégiben, a Papa Sam és a Club 30 nevű helyeket bezárták és átvizsgálják.

Hétfő délutáni sajtótájékoztatóján több hatóság és állami intézmény képviselője elmondta, eddig ismeretlen eredetű méreg okozta a tragédiát. Az anyag legmagasabb koncentrációját azokon az emeleteken mérték, ahol az áldozatok laktak, a harmadikon és a negyediken. A Krónika arról tudósít, a lakosságot a kártevőirtást végző cég nem értesítette a tevékenységről annak ellenére, hogy erre törvény kötelezi.

Rovarirtás és az elhalálozások ügyében gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával, ismeretlen tettes ellen bűnvádi eljárást indított az ügyészség – idézi a tion.ro helyi portált az említett napilap.

agerpres/krónika