Két év múlva balra is térhetünk Vásárhely felé?

Már csak egy aszfaltcsík hiányzik a Kalonda és Etéd között.
Fotó: GoogleMaps utcakép

Kedden, március 16-án megkezdődtek a Székelypálfalva és Énlaka közötti 8,1 kilométeres megyei útszakasz felújítási munkálatai –adta hírül közleményében Hargita megye tanácsa.

A munkálatok jelentősége abban áll, hogy a 136B jelzésű megyei út nem csupán a Farkaslaka és Etéd, hanem Hargita és Maros megye, Székelyudvarhely és Marosvásárhely közötti összeköttetést is megkönnyítheti, miután az említett földutat is leaszfaltozzák. A kivitelezési terv 48 hónapra szól, de a kivitelező szeretné feleannyi idő alatt befejezni – közölte kérdésünkre Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke.

A közlemény szerint a beruházás értéke csaknem 28,3 millió lej, amely két támfal építését is tartalmazza Firtosváralján és Székelypálfalván, ezt a korábbi földcsuszamlások tették indokolttá. A költségek fedezésére egyelőre csak 1,3 millió lejt kaptak a kormánytól, azt is az árvízkárra szánt keretből, a többit a megye saját költségvetésébe tették, de próbálnak még kormánytámogatást szerezni, mondta még Bíró, aki a más megyei utakkal kapcsolatos terveikről is beszámolt.

Kezdjük a tordátfalvival,

amelyről köztudott, hogy csúnyán megcsúszott, egy ideig le is volt zárva, jelenleg járható, de csak óvatosan. Az alelnök afelől tájékoztatott, hogy a legproblémásabb részen betontámfalat kell építeniük, ami külön beruházásnak minősül, ezért a költségvetésbe is be kell kerülnie, illetve következik a dokumentáció (DALI) elkészítésére vonatkozó közbeszerzés. A többi, kisebb hibákat a kivitelező az időjárás függvényében fogja kijavítani.

Egy másik megyei út aszfaltozása is elkezdődhet a következő hetekben, ez a 133-as jelzésű, amelyik Kányádot összeköti Városfalvával, Égét és Dályát érintve. A munkálatok elindítását a közbeszerzés megtámadása akadályozta, amellyel egészen a táblabíróságig mentek a fellebbezők, hogy végül a nyertes cégnek adjanak igazat, tájékoztatott Bíró az ügyről.

Tervben van még a Székelyudvarhely és Székelykeresztúr közötti, 137-es megyei út felújítása is, amely az egyik legforgalmasabbnak számít Udvarhelyszéken. Jelenleg zajlik az egyeztetés a polgármesterekkel, hogy hol milyen igények, elképzelések lennének, így például az agyagfalvi kereszteződésnél letérő és feltérő sávot alakíthatnak ki, valamint a bicikliutak kiépítéséről is szó volt már.