Két európai ország került sárga zónába

Frissítette július 8-án, csütörtök este az országos vészhelyzeti bizottság a magas járványügyi kockázatot jelentő országok listáját.

A vörös zónás országok

között van a frissített lista szerint Seychelle-szigetek, Kolumbia, Namíbia, Mongólia, Argentína, Kuvait, Fidzsi-szigetek, Tunézia, Uruguay, Jersey, Omán, Ciprus, Maldív-szigetek, Egyesült Királyság, Brazília, Dél-Afrika, Costa Rica, Suriname, Kuba, Panama, Paraguay, Brit Virgin-szigetek, Nepál és India. Ezek az országok esetében az 1000 lakosra jutó, 14 nap alatt regisztrált fertőzöttek száma egyenlő 3-mal vagy meghaladja azt.

Sárga zónás ország

a legfrissebb lista szerint – ahol a 14 nap alatt regisztrált fertőzöttek aránya 1,5 ezrelék és 3 ezrelék közötti – Chile, Saint Kitts és Nevis, Egyesült Arab Emírségek, Grúzia, Kirgizisztán, Portugália, Malajzia, Botswana, Spanyolország, Trinidad és Tobago, Bahrein, Irak, Orosz Föderáció, Bolívia, Zambia, Irán, Egyesült Államok Virgin-szigetek, Andorra, Guyana.

A többi ország zöld zónának minősül, ami azt jelenti, hogy a 14 nap alatt regisztrált fertőzöttek száma lakosságarányosan 1,5 ezrelék alatt van.

Az érvényes szabályok szerint

A sárga és vörös zónás országokból érkező, koronavírus ellen beoltott személyek mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Ám a sárga zónás országokkal ellentétben – ahonnan jövet a kötelező karantént negatív PCR-teszttel is ki lehet váltani – a vörös zónás országokból jövő be nem oltott személyek nem mentesülnek a karantén alól pusztán a negatív PCR-teszt felmutatásával. 

A zöld zónás országokból utazóknak nem szükséges semmilyen dokumentumot felmutatniuk.

Agerpres