Két doktornő került lélegeztetőgépre Bukarestben

>

Az egészségügyisek nagy veszélynek vannak kitéve, őket sem kíméli a koronavírus.
Illusztráció.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szombaton az Antena 3 televízió egyik műsorában telefonon jelentette be, hogy a bukaresti Gerota kórház intenzív osztályának két munkatársát, két doktornőt kezelnek COVID-19 fertőzéssel.

Romániában a hivatalos adatok szerint 184 egészségügyben dolgozót diagnosztizáltak eddig a fertőzéssel, közülük 90-et Sucsáván. A kilencven személyből 36 orvos.

Az intenzív osztályokon összesen 32 beteg van, akik közül 26 személy állapota nagyon súlyos.

A két beteg nagyon súlyos állapotban van, lélegeztetőgépekre kapcsolták. Bizonyos források szerint a C. C. Iliescu Sürgősségi Intézetben vannak, mások szerint a Matei Balș kórházban, a C. C. Iliescu igazgatója a miniszter nyilatkozata után tagadta, hogy náluk lennének. Mindkét doktornő 40 év körüli, nincs más betegségük, egyikük az intenzív osztály vezetője.

A bukaresti Dimitrie Gerota kórházban március 11-én karantént rendeltek el, miután egy nyugdíjas belügyminisztériumi alkalmazott, egy tüdőgyulladással kezelt tiszt letagadta a hatóságok előtt, hogy járt volna külföldön, de közben Izraelben elkapta a vírust, és a kórházban elterjesztette a fertőzést. A családját, fiát, várandós menyét és hároméves kisunokáját is megfertőzte. Bűnügyi eljárást indítottak ellene.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 28-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!