Két csűr égett le Bethlenfalván, az egyik a református egyházé volt

Az első fotót Papp Levente készítette, a többi a szerző felvétele.

A tűzvészre vasárnap éjjel 1.43-kor hívták fel a figyelmet az Udvarhelyszéki Közlekedési Infó Facebook-csoportban. A közzétett képes bejegyzésben arról számoltak be, hogy a Bethlenfalvi út 65-67. számnál két csűr leégett. Az információt megerősítette a tűzoltóparancsnok, a két építmény gyakorlatilag összeért, egyikük (a jobb oldali) a Bethlen-negyedi református egyházközséghez tartozott.

A tüzet arra járó gyerekek vették észre 1.30-kor, de akkor már késő volt megmenteni a 60 négyzetméteren égő csűröket, viszont ahhoz képest idejében eloltották a tüzet: a tőlük balra álló lakóháznak csupán 12 négyzetméteren gyúlt meg a teteje – számolt be Urzică Dănuț, az udvarhelyi hivatásos tűzoltók nevében, akik körülbelül két órán át küzdöttek a lángokkal. A csűrökben nem volt különösebb érték, néhány bútor és egy köbméternyi tűzifa esett áldozatul, személyi sérülés nem történt, mondta.

A tüzet emberi gondatlanság okozhatta,

Urzică úgy tudta, hogy egy hajléktalan személy lakott az egyik, elhagyott házban, amelyhez a bal oldali csűr tartozik, onnan indult a tűz, és terjedt át a jobb oldalira, amely a református egyházé volt, pontosabban a régi bethlenfalvi imaházhoz tartozott.

Bekő Istvánnak, a Bethlen-negyedi lelkésznek tudomása volt arról, hogy időnként meg-megjelent egy hajléktalan a szomszédos házban (fent), viszont nem kívánta kommentálni, hogy ő volna a tettes vagy sem, a rendőrség dolga ezt kideríteni, mondta. Annyi bizonyos, hogy nem rövidzárlat okozta a bajt, mivel nem is volt áram bevezetve.

A tiszteletes úgy hallotta, egy ilyen épület 20-25 ezer lejbe is kerülhet, a becsült kár körülbelül ekkora lehet. Különösebb értéktárgyat nem tartottak benne, csak a régi imaház padjait, hogy ne verje az eső, erre a tűz vitte el.

Közösségi teret szerettek volna

kialakítani a csűrből, ezt az álmot húzta most keresztül a tűzvész, az első a romok eltakarítása, de nem mondtak le végleg róla, szeretnék valamilyen formában hasznosítani a volt imaház udvarát – nyilatkozta portálunknak Bekő István, aki másrészt örült annak, hogy nem terjedt tovább a tűz, többek között a volt imaházra, amelyet jelenleg irattárnak használnak.