Emberségesebben elbúcsúzhatnak a hozzátartozók

Az egészségügyi minisztérium és egyházak képviselői közötti egyeztetés után megváltozott az eljárásrend, amelyet a COVID-19-ben elhunyt személyek esetében alkalmazni kell a temetési szertartás előtt és azt követően. Az egészségügyi minisztérium szombaton érvénybe lépett rendelete alapján a korábbiaktól eltérően fel szabad öltöztetni a halottat, a ruházatot a hozzátartozóknak kell biztosítaniuk, és a temetési szertartás megtartható azzal a kivétellel, hogy a koporsót nem szabad semmilyen körülmények között felnyitni.

Az elhalálozást követően az elhunyt hozzátartozóit a kórháznak telefonon kell értesítenie, ez érvényes egyébként a betegség súlyosbodása esetén is. A elhunyt azonosítását végző családtag teljes, egyszer használható védőfelszerelést visel, amelyet a kórház bocsát ingyenesen rendelkezésére. Az elhunyt családja a holttestet a következő feltételek mellett láthatja:

A protokoll nem ajánlja, hogy kisgyerekek, vagy idős személyek, krónikus betegek  – védőruhában, vagy anélkül – kapcsolatba kerüljenek az elhunyttal. Amennyiben a család nem tud részt venni az azonosításban 48 órán belül, mert távol él, vagy esetleg karanténban van, akkor törvényes megbízottat küldhet. Amennyiben ez sem járható út, a kórház munkatársa teszi meg az ilyenkor szükséges lépéseket

A koronavírus-fertőzésben elhunyt személy temetésére hasonló körülmények között kerül sor, mint a más okból meghaltak temetésére, a vallásos rituálékat, a család akaratát be lehet tartani a hatályos törvényeknek megfelelően. A koporsót a kórházban lezárják, és azt semmilyen körülmények között nem szabad utólag felnyitni. Az elszigetelésben vagy karanténban lévő személyek nem vehetnek részt a temetésen.

A rendelet teljes szövege román nyelven itt olvasható.

Mindent továbbra is fertőtlenítenek

A koronavírus-fertőzésben elhunyt páciens teste dupla, cipzárral hermetikusan lezárt, vízálló zsákba kerül, amelynek felületét TP22 típusú biocid termékekkel fertőtlenítik, majd a patológiai vizsgálatig, illetve azonosításig a hűtőbe teszik. A testet szállítók védőfelszerelést öltenek, a liftet, valamint a hordágyat és minden más eszközt fertőtlenítenek, éppen úgy, mint a hidegház minden részét (hűtő, kápolna, stb.).

A hírösszefoglaló az Agerpres, a Hotnews tudósítása és a rendelet szövege alapján készült.