Két beteg halálát okozta a ploiești-i kórháztűz

Két beteg hunyt el a ploiesti-i járványkórházban csütörtök hajnalban keletkezett tűzben. Két férfi volt a kórteremben, egyikük 74, másikuk 75 éves volt. Egy 53 éves ápolónő testének 40%-án égési sérüléseket szenvedett, őt a bukaresti Floreasca kórházba vitték. A sajtónak lánya azt nyilatkozta, hogy édesanyja, aki 1-es és 2-es fokú égési sérüléseket szenvedett, 20 éve dolgozott az intézményben. Az osztályon összesen 21 páciens feküdt, 16 beteget más kórházakba költöztettek, hárman elutasították az átköltözést.

Bogdan Nica kórházigazgató szerint a tüzet a beteg ágya és a padló között felpattant szikra okozhatta – olvasható az Agerpres hírügynökség beszámolójában.

Az igazgató azt mondta, a kórteremben fekvő két betegen oxigénmaszk volt, a nagy mennyiségű oxigén pedig tűzveszélyt jelent. Az alkalmazottak beszámolója szerint az egyik beteg nagyon zaklatott volt, az ápolónő megpróbálta visszahelyezni az oxigénmaszkot az arcára. Ekkor csapott fel a láng, amelyet valószínűleg az okozhatott, hogy a vergődő beteg ágya mozgott és súrlódott a padlóhoz. Az ápolónő munkatársai poroltóval azonnal közbeavatkoztak. A tűzoltók 10 perc múlva érkeztek a helyszínre, és felszámolták a tüzet, amely így nem terjedt tovább a többi kórteremre – közölte az igazgató.

Bogdan Nica arról is tájékoztatott, hogy a katasztrófavédelem által februárban jelzett tűzvédelmi hiányosságokat 90 százalékban orvosolták, az elektromos berendezés új, és a kórház tűzvédelmi engedélyeztetésre vár: „Prahova megyében egyetlen kórház sincs rendben, mert óriási beruházásokra volna szükség”.

Az igazgató szerint a szóban forgó intézményben minden intézkedést betartottak, és a teljes személyzet képzésben részesült. „Csodálkozom, hogy ez történt, mert itt van a legjobb személyzet” – mondta.

Nem volt a kórháznak tűzvédelmi engedélye

A katasztrófavédelem által szolgáltatott adatok szerint a kórháznak nem volt tűzvédelmi engedélye, és különböző szabálytalanságok miatt (fertőtlenítési és tisztasági hiányosságok) tavaly és idén is többször megbírságolták – számolt be Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter, aki szerint nyilvánvaló az egészségügyi rendszer hetek óta tartó túlterheltsége a Covid-járvány negyedik hulláma miatt, amelynek még nincs vége, és az infrastruktúra is elavult, jelentős beruházásokra van szükség. A kormány egyébként éppen előző nap egészítette ki a minisztérium költségvetését 332,5 millió lejjel, amit a Covid-betegek, a HIV-fertőzöttek kezelésére, az oltóközpontok működtetésére és más országos oltásprogramokra (influenza, HPV) költenek.

A Realitatea Plusnak adott interjúban a miniszter azt mondta, egyelőre annyit lehet tudni a tűzesetről, hogy a kórteremben lévő ápolónő védőruhája lángra kapott. Kollégái azonnal közbeléptek, és poroltóval eloltották az ápolónőn lángoló ruhát, a tűz azonban gyorsan elterjedt a kórteremben, ezt a helyszínre érkező tűzoltóknak sikerült 3 perc alatt eloltani.

Cîțu megmondta előre, mit kell csinálni

Részvétét fejezte ki Florin Cîţu ügyvivő kormányfő a ploieşti-i kórháztűz áldozatai hozzátartozóinak, és az ügy kapcsán ő is azt hangsúlyozta, Románia egészségügyi rendszere túlterhelt a Covid-járvány negyedik hulláma miatt, az egyetlen kiutat az oltás jelenti.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt indított eljárást a rendőrség. Az esetet az ügyészség vizsgálja.

hírösszefoglaló / Agerpres/ G4media